Fakta: Vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka orsakas av calicivirus. Det är mycket smittsamt och inkubationstiden är förhållandevis kort; mellan 12 och 48 timmar.

De främsta symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Symtomen håller i sig i ett halvt till ett dygn men den som är sjuk bör stanna hemma minst två dygn efter att symtomen gått över.

En god handhygien är det bästa sättet att skydda sig. Flytande tvål är att föredra, snarare än handsprit eftersom viruset inte slås ut av spriten. Däremot kan spriten komplettera eftersom den tar död på andra smittämnen.

Ett annat tips är att använda pappershanddukar på offentliga toaletter, eftersom tyghanddukar ökar risken för smittspridning.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Provsvaren från fyra anställda på Stapelbäddsskolan visar nu att det handlar om viruset calici, det vill säga vinterkräksjukan. Detta är tillräckligt många svar för att fastslå saken, uppger Region Skånes smittskydd för TT. Ungefär hälften av personerna på skolan – 163 elever och 18 lärare – insjuknade.

Det rör sig om ett utbrott utanför högsäsong. Säsongen brukar sparka igång ordentligt i mitten eller slutet av november, ha sin riktiga höjdpunkt i januari–februari och vara över i slutet av april eller första halvan av maj.

Tidigare brukade en mild säsong av vinterkräksjukan följas av en svår. Men de senaste tre säsongerna har nu varit milda, och Folkhälsomyndigheten vågar därför inte spana i spåkulan.

– Vi vet inte alls hur det kommer att se ut kommande säsong – om trenden fortsätter från och med nu med fler milda säsonger eller om vi får en extra tuff säsong eftersom vi har haft tre milda i rad, säger Elsie Ydring, molekylärbiolog på myndigheten, till TT.