Fakta Morquios sjukdom

Morquios sjukdom är en ärftlig sjukdom som tillhör sjukdomsgruppen mukopolysackaridoser (MPS-sjukdomar). De är sällsynta ämnesomsättningssjukdomar som beror på en brist på olika lysosomala enzymer, ämnen som deltar i nedbrytningen av olika substanser i kroppen. Sjukdomen leder till att det ämne som normalt bryts ner av enzymet ansamlas i kroppen och skadar olika organ.

Enligt en engelsk undersökning föds ett av 300 000 barn med Morquios sjukdom. I Sverige har sex barn med sjukdomen fötts under en 20-årsperiod. Uppskattningsvis finns sjukdomen hos cirka en person per miljon invånare i landet, vilket innebär ett knappt tiotal personer.

Källa: Socialstyrelsen

Att ta sig fram brukade vara en tuff utmaning för elvaåriga Bella Burton från USA. När hon var två år diagnostiserades hon med den sällsynta och obotliga sjukdomen Morquio som försvagar hennes ben. Därför har hon inte kunnat ta sig fram utan hjälp av kryckor eller rullstol.

►LÄS MER: Wilja, 2, ett av alla barn som behöver hjälp att äta

Men sedan hon fick ledarhunden George tidigare i år har livet blivit betydligt enklare. 

– Förut kunde jag inte leka eftersom jag alltid hade kryckor. När jag fick George slängde jag kryckorna och började använda mig av honom i stället, han hjälper mig att gå, säger Bella till Abc News.

George är mer än en ledarhund – han är också Bellas bästa vän. När han inte hjälper henne att ta sig från olika platser, ligger han under henne bänk i skolan eller leker tafatt i en backe när hon åker kälke.  

– Han har koll på var alla mina lektioner är och vet exakt vad han ska göra för att hjälpa mig, säger Bella. 

►LÄS MER: Eric, 15, dricker näringsdryck för att överleva – får ingen hjälp

Bella ser också efter George lika mycket som han efter henne. I bland när folk går fram till Bella och frågar henne om de får klappa George brukar hon säga nej.

– Många tror att han är en terapihund. Då säger jag att de inte kan klappa och leka med honom eftersom han är en arbetshund. 

►LÄS MER: Adrian, 5, behöver nytt blod var tredje vecka för att överleva