Fakta: Jean-Pierre Bemba

53 år och en av Kongo-Kinshasas fyra vicepresidenter i övergångsregeringen 2003-2006.

Greps nära Bryssel i Belgien i maj 2008 efter att ha varit efterlyst av Internationella brottmålsdomstolen ICC. Har suttit i fängsligt förvar sedan dess.

Rättegången mot honom startade i november 2010, och han fälldes på flera punkter i mars 2010. På onsdagen meddelade ICC att straffet blir 18 års fängelse för brott som begåtts av hans privatarmé MLC.

Fasorna utspelade sig för snart 14 år sedan när Bemba sände sin privatarmé till grannlandet Centralafrikanska republiken. Målet var att slå ner en kupp mot landets dåvarande president Ange-Félix Patassé. Fem månader av terror mot civilbefolkningen följde, då Bembas soldater utplånade hela familjer för att krossa varje motstånd mot Patassés styre.

Åklagarna krävde att Bemba skulle dömas till 25 års fängelse under slutet av rättegången som startade för över fem år sedan. Hans försvarare har redan gjort klart att de ska överklaga domen, som är unik eftersom det är första gången någon döms i ICC för sexuellt våld i krigstid. Bemba är dessutom den förste som hålls direkt ansvarig för brott som begåtts av hans underlydande.

Rättighetsorganisationen Human Rights Watch välkomnar domen, som den ser som en varning till andra befälhavare runt om i världen. Bembas advokat Peter Haynes anser däremot att Bemba inte kan hållas ansvarig för soldaternas handlingar.