Fakta: Viktiga datum i USA

15 mars: Primärval i bland annat de viktiga delstaterna Florida, Ohio, Illinois, Missouri och North Carolina.

26 april: Primärval i fem delstater, bland annat Pennsylvania och Maryland.

7 juni: Primärval eller nomineringsmöten i sex delstater, bland dem Kalifornien och New Jersey.

14 juni: Primärvalsprocessens sista dag.

18-21 juli: Republikanernas konvent i Cleveland i Ohio.

25-28 juli: Demokraternas konvent i Philadelphia i Pennsylvania.

8 november: Presidentval.

Källor: New York Times, Real Clear Politics

Fakta: Trump och Clinton leder

Opinionsläget och antalet delegater för presidentaspiranterna nationellt samt i vågmästardelstaterna Ohio och Florida som röstar på tisdag, den 15 mars. För att bli Republikanernas kandidat vid sommarens konvent krävs minst 1 237 delegatsröster och för att bli Demokraternas krävs stöd från 2 282 delegater, inklusive oberoende så kallade superdelegater.

Namn Stöd nationellt Florida Ohio Antal delegater hittills (inklusive superdelegater)

Republikaner:

Donald Trump, affärsman 36,0 40,3 36,5 458

Ted Cruz, Texassenator 21,8 18,3 16,3 359

Marco Rubio, Floridasenator 18,0 24,7 7,0 151

John Kasich, Ohioguvernör 12,0 8,7 34,0 54

Demokrater:

Hillary Clinton, tidigare utrikesminister 51,0 62,0 57,0 1 223

Bernie Sanders, Vermontsenator 39,6 30,5 37,0 574

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar

– Han är faktiskt en mycket intelligent man som verkligen bryr sig om Amerika, säger Carson vid en pressträff i Florida, och lägger till att folkets röst kommer att bli hörd genom Trump.

Den djupt religiöse, pensionerad neurokirurgen Carson gav upp sin egen satsning på Vita huset i förra veckan efter att inte ha vunnit ett enda primärval. Sedan tidigare har Trump stöd från avhoppade New Jersey-guvernören Chris Christie, vars presidentkampanj heller aldrig lyfte.

På hemmaplan

Carsons stöd kommer i en viktig tid. På tisdag går väljarna i de folkrika delstaterna Ohio, Florida, Illinois, Missouri och North Carolina till primärval. Två av dem, Ohio och Florida, är så kallade vågmästardelstater där opinionen står och väger mellan republikansk och demokratisk majoritet. Att klara av att vinna i dem brukar beskrivas som avgörande för den som vill bli USA:s president. Dessutom är Ohio guvernör John Kasichs hemstat och Florida senator Marco Rubios. Båda har sagt att en förlust på hemmaplan nog innebär slutet för deras kampanjer.

Trumps främste rival, Texassenatorn Ted Cruz, har just fått sitt första stöd från en annan senator, nämligen Utahs Mike Lee. Avhoppade presidentaspiranten Carly Fiorina har också ställt sig bakom Cruz.

För att addera ytterligare till spänningen ändrar Republikanerna från och med tisdag reglerna för hur de viktiga delegaterna, som formellt röstar fram presidentkandidaten vid sommarens partikonvent, fördelas. Fram till nu har en delstats delegater, vars antal beror på delstatens storlek, fördelats proportionerligt efter resultatet i ett primärval. Men i bland annat Ohio och Florida får nu vinnaren alla delegater, vilket innebär möjligheter att dra ifrån.

Kuba och islam

Beskedet om Carsons stöd gavs av Trump själv under den tolfte republikanska debatten, som ägde rum i Florida. Diskussionen där var mer sakpolitiskt orienterad än tidigare och rörde bland annat handelspolitik, utbildning, relationen till Kuba samt islam.

Donald Trump försvarade sitt omstridda tidigare uttalande att "islam hatar USA". Men hans meddebattörer var överens om att USA behöver ha goda relationer med muslimska länder i Mellanöstern för att få stöd i kampen mot terrorgruppen Islamiska staten