"Har utrikesminister Clinton erfarenhet och intelligens nog att blir president? Så klart. Men jag ifrågasätter hennes omdöme."

Demokratiske presidentaspiranten Bernie Sanders om rivalen Hillary Clinton i en debatt inför tisdagens primärval i New York.

"President Obama hade sådan tillit till mitt omdöme att han bad mig bli utrikesminister"

Demokratiske presidentaspiranten Hillary Clinton efter att rivalen Bernie Sanders ifrågasatt hennes omdöme i en debatt inför tisdagens primärval i New York.

Fakta: Demokraternas kamp om Vita huset

Opinionsläget i procent och antalet delegater för Demokraternas presidentaspiranter nationellt och i New York som håller primärval den 19 april och Pennsylvania och Maryland som går till urnorna den 26 april. För att bli Demokraternas kandidat vid sommarens konvent krävs stöd från 2 382 delegater, inklusive oberoende så kallade superdelegater.

00#0000000NamnStöd nationelltStöd i New YorkStöd i PennsylvaniaStöd i MarylandAntal delegater (med superdelegater)Hillary Clinton, tidigare utrikesminister47,253,151,858.01 758Bernie Sanders, Vermontsenator46,039,335,834,71 069

Källa: Real Clear Politics sammanställning av aktuella mätningar

Fakta: Hillary Clinton

Hillary Rodham Clinton är född i Illinois 1947 och har en juristexamen från Yale University. Vid Yale mötte hon sin make, Bill Clinton. De två flyttade till Arkansas och blev delstatens guvernörspar. Tillsammans har de dottern Chelsea.

Demokraten Hillary Clinton var landets första dam 1993–2001, då maken Bill var president.

2000 blev hon delstaten New Yorks senator.

2008 ställde Clinton upp i presidentvalet, men förlorade kampen om Demokraternas nominering till Barack Obama. Som president utsåg Obama henne till utrikesminister.

Hon kandiderar nu för att bli Demokraternas presidentkandidat i valet den 8 november, bland annat genom att framhålla sig som en kämpe för medelklassen.

Källa: TT:s arkiv, Clintons hemsida

Fakta: Bernie Sanders

Bernie Sanders är född i New York 1941. Han växte upp i en polsk invandrarfamilj i Brooklyn. Efter att han tagit en examen i statsvetenskap vid University of Chicago flyttade han till Vermont i nordöstra USA.

1981 valdes han till borgmästare i staden Burlington. 1990 valdes han in i kongressens representanthus som oberoende representant för Vermont, och sedan 2007 är han senator för delstaten.

Politiskt betecknar han sig som demokratisk socialist, som ende ledamot i den amerikanska kongressen. Han har framhållit de skandinaviska ländernas välfärdssystem som ett föredöme.

Bland hans profilfrågor inför höstens presidentval finns korruptionsbekämpning, att bekämpa den globala uppvärmningen och att minska de ekonomiska klyftorna i USA.

Källor: BBC, Nationalencyklopedin

Den självutnämnde demokratiske socialistens resa till Europa, bara dagar före det haussade primärvalet i New York, har väckt många frågetecken. Själv säger sig Sanders vara så inspirerad av påve Franciskus att han inte kunde motstå inbjudan att hålla ett tiominuterstal på en konferens arrangerad av den påveliga akademin för sociala, ekonomiska och miljömässiga frågor, skriver amerikanska medier. Andra hävdar att han försöker plocka politiska poäng.

– Jag tror han försöker göra en "Obama i Berlin" (presidentens berömda tal i Tyskland sommaren 2008). Han vill visa att han är en seriös utrikespolitisk person, som är tillsammans med utländska dignitärer, säger svenskamerikanska Walentin som är statsvetare och pr-konsult.

Rida på våg

Enligt Vatikanen deltar även Ecuadors president Rafael Correa, Bolivias president Evo Morales och Jeffrey Sachs, amerikansk professor som var med och skrev FN:s millenniemål och de nya utvecklingsmålen, i konferensen. Tidningen The New York Times skriver att det inte finns något inplanerat möte mellan Sanders och påven, som står i begrepp att resa till migrantkrisens Grekland. En talesperson för Vatikanen säger dock att det "kan hända" eftersom de råkar vara på samma plats.

– Påven som är respekterad världen över har ju tagit upp rättvisefrågor som ligger Bernie Sanders nära. Det är inte konstigt att Sanders försöker rida på den vågen, resonerar Walentin.

Hjärtefrågor

I den emellanåt ilskna debatten mellan Demokraternas båda presidentaspiranter i Brooklyn i New York var det tydligt att Sanders inte är särskilt trygg i utrikespolitiska diskussioner. Clinton, som leder i mätningarna inför tisdagens val, kunde gång på gång referera till sina erfarenheter från tiden som utrikesminister, bland annat framförhandlandet av ett eldupphör mellan Israel och Hamas 2012.

I övrigt fortsatte de två att bråka om Clintons talararvoden från storbanker, varför Sanders inte offentliggjort sina deklarationer, hur – rent praktiskt – Sanders vill bryta storbankernas välde, vem som har bäst plan för att höja minimilönerna och huruvida Sanders gått vapenindustrins ärenden.

– I mina ögon är Hillary den skickligaste debattören. Men mycket av debatten handlade om Bernies hjärtefrågor, vilket var bra för honom, säger Walentin.