"Makten har blivit mer öppen för dialog med olika medborgare."

Dmitrij Muratov, chefredaktör för den regimkritiska ryska tidningen Novaja Gazeta, till TT.

Fakta: Den nya tidningen

Novaja Gazeta – ordagrant "Nya tidningen" – grundades under Rysslands kaotiska frihetsyra den 1 april 1993 av journalister från Komsomolskaja Pravda och med pengar från Sovjetunionens siste president Michail Gorbatjovs Nobelpris.

Bland tidningens senare avslöjanden märks intervjuer med ryska krigsfångar i Ukraina, en hemlig pro-rysk plan för att splittra Ukraina och uppgifter om att rysk säkerhetstjänst hjälper jihadister till Syrien.

Tidningen styrs av ett redaktionskollektiv och har ofta varit på ruinens brant. 2006–15 var oligarken Aleksandr Lebedev delägare och täckte kostnader. Nu finns ett samarbete med journalistprojektet OCCRP.

Tidningens världskända Putinkritiker och Tjetjenienkorrespondent Anna Politkovskaja mördades 2008 och ytterligare fem av tidningens journalister och medarbetare har dödats.

Dmitrij Medvedev, i dag premiärminister, lät 2009 tidningen göra den första stora tryckta intervjun med honom som president. Men 2015 hotades tidningen av stängning efter upprepade varningar från myndigheterna.

Källor: Novaja Gazeta, INA Global, The Daily Beast.

– Min känsla är att makten har blivit mer öppen för dialog med olika medborgare, säger chefredaktör Dmitrij Muratov på telefon från Moskva.

Han är inte vilken tyckare som helst utan chefredaktör och medgrundare av Novaja Gazeta, internationellt känd som en av de sista relativt oberoende ryska medierna, systematiskt motarbetad av den regim den kritiserat i otaliga reportage och kolumner.

Muratov hänvisar till liberala utspel från presidentens människorättsråd, som kritiserat aggressiva tongångar från den tjetjenske ledaren Ramzan Kadyrov, emotsatt sig statlig kontroll över pressen och tagit förföljda oppositionella i försvar.

"Inte förinta alla"

– Och Putin har nyligen på eget initiativ skapat ett minnesmärke för offren för Stalins förtryck, i centrala Moskva. Det är en direkt signal att Putin inte tänker följa Stalins exempel och utplåna alla oliktänkande.

– Jag säger inte att makten blivit tolerant, men makten börjar föra dialog, även med liberala demokrater som Putin inte håller med. Eftersom det är kris och viktigt att lyssna på alla, säger 54-årige Muratov, som fått en rad av sina medarbetare mördade genom åren.

Landet genomgår en ekonomisk kris bland annat på grund av lågt oljepris och dyr krigföring.

TT: Du säger att den ryska ledningen har rört sig i demokratisk riktning?

– Det rör inte propagandan. Men pausen i kriget i östra Ukraina har att göra med att en rätt stor del av samhället varit emot det. Och det har med själva maktens position att göra.

Val avgörande

Parlamentsvalet till hösten blir lackmustestet för vad som ligger presidenten närmast hjärtat, anser Muratov.

– Om de blir som de tidigare i duman, förfalskade, då har inget ändrats. Men om valet tar hänsyn till hela det politiska spektrumet och oppositionen kan göra sig hörd, då visar det att Putin vill ha in oppositionen på en legal spelplan.

Journalisten och Rysslandskännaren Torgny Hinnemo delar inte bilden av något töväder i Kreml.

– Det finns en tendens att vilja se svängningar som jag tycker är överdriven.

– Människorättsrådet har kritiserat Putin hela tiden, men det har inget som helst inflytande. Han har alltid haft sådana här församlingar i bakfickan för att visa att han pratar med många.

I ett längre perspektiv har Vladimir Putin konsekvent koncentrerat makten till sin snäva krets, även om han inte gjort sig kvitt ett beroende av militären, hävdar Hinnemo.