Den nya lagen i korthet
  • Cigaretter och rulltobak med "karakteristisk smak" blir förbjudna.
  • Vissa tillsatser som är cancerframkallande förbjuds.
  • Tillverkare och importörer måste tydligare rapportera tillsatser i cigaretter och rulltobak.
  • Cigarett- och snusförpackningar får inte innehålla information om innehållet av tjära, nikotin eller kolmonoxid.
  • Förpackningar får inte antyda att produkten har miljöfördelar. Smaken eller doften får heller inte hänvisas till.
  • Cigarettpaket ska innehålla minst 20 cigaretter.
  • Örtcigaretter ska märkas ut som hälsofarliga.

    Källa: Folkhälsomyndigheten

Under förra veckan kunde Metro berätta om att den stora snusbrist som många tobakstillverkare varnade för. Ett direktiv från folkhälsomyndigheten gav snustillverkare ungefär tre veckor på sig att förse sina snusdosor med ny information. 

Snus tillverkat efter den 20 maj utan den nya märkningen skulle inte få säljas, någonting som väckte stora känslor hos snusare och snustillverkare. 

► LÄS MER: Klart: Då blir det förbjudet med mentolcigaretter i Sverige
 

– Det är väldigt saktfärdigt och oerhört mycket bristfällig information från både regeringen och Folkhälsomyndigheten. Man hade vetat att det skulle komma någon typ av ändring men inte hur den skulle se ut och därmed har vi inte fått möjlighet att anpassa oss, sade Patrik Strömer, generalsekreterare i Svenska snustillverkarföreningen då till TT.

Under tisdagen kunde dock Folkhälsomyndigheten meddela att omställningstiden förskjuts, från den 20 maj till den 31 augusti, någonting myndigheten kan bekräfta för Metro. 

"Vi uppskattar den goda dialogen vi har haft med Folkhälsomyndigheten där de visat på stor förståelse för näringen och våra förutsättningar" skriver Patrik Hildingsson, informationschef på Swedish match i ett pressmeddelande.

Den nya tobakslagen är ett resultat av ett nytt tobaksdirektiv från EU. Medlemsstaterna enades i juni 2013, och EU-parlamentet röstade igenom förslaget i oktober samma år.
 

► LÄS MER: Regeringen skärper tobakslagen