Fakta: Fånge nästan en vecka

10 september har 38-åringen och kvinnan kommit överens om att träffas för första gången i Stockholm. I förhör kallar han det senare för rekognosceringsträff. Han utger sig för att vara amerikan och pratar hela tiden engelska.

12 september träffas de igen. 38-åringen har då med sig märkta och omärkta jordgubbar. De som märkts med ett streck på bladet har sömnmedel på sig och dem ger han till kvinnan.

38-åringen har även med sig en rullstol för att kunna föra ut kvinnan till sin bil.

Under bilfärden ser han till att kvinnan är fortsatt drogad. När hon vaknar igen befinner hon sig i bunkern i Skåne.

18 september tar 38-åringen med sig kvinnan i bil upp till Stockholm sedan han själv varit där för att hämta saker i henne lägenhet men inte kommit in eftersom låset bytts ut av polisen. På dörren satt även ett brev från polisen om att kvinnan skulle kontakta dem om hon dök upp.

38-åringen tar kvinnan till polisstationen där den nya nyckeln finns. Där ska hon, enligt mannens plan, säga saker som gör att polisen ska släppa misstankarna om att hon förts bort mot sin vilja.

När utredaren kommer ner vill han prata med kvinnan i enrum. När dörren stängs bryter hon ihop och berättar snabbt vad som hänt. 38-åringen grips på polisstationen.

Källa: Polisens förundersökningsprotokoll

Rätten beskriver läkarens planering som minutiös. Det och den långa tidsrymd han ägnade åt planeringen – bland annat i form av ett mångårigt bunkerbygge – spelar in när man fastställer straffet.

– Jag tyckte själv att straffvärdet låg någonstans runt 12–15 år om han bara skulle dömas för människorov. Nu har tingsrätten valt tio år, och det är också en väldigt sträng påföljd, säger åklagare Peter Claeson till TT.

Kan bli överklagande

Stockholms tingsrätt slår fast att läkarens syfte med att hålla kvinnan i den ljus- och ljudisolerade bunkern på en gård i Skåne var att senare tvinga henne "till tjänst som flickvän och framtida sexpartner".

Tanken var att kvinnan skulle hållas i bunkern i flera år. Men efter knappt en vecka av ångest och skräck blev hon utsläppt och körd till en polisstation i Stockholm

Såväl Peter Claeson som 38-åringens försvarare, Mari Schaub, vill avvakta innan de tar ställning till om domen ska överklagas. Men Schaub säger:

– Tio års fängelse är en mycket lång påföljd.

Det tycker inte den utsatta kvinnan som fortfarande mår mycket dåligt av det som hände i september förra året.

– Både min och hennes spontana reaktion är att domen är lite av en besvikelse. Dels för att han frias från våldtäkt, men också för att straffet är så lågt, säger kvinnans målsägarbiträde Jens Högström till TT.

Den grova våldtäkten ska enligt åtalet ha skett sedan kvinnan drogats och förlorat medvetandet i lägenheten i Stockholm där hon och läkaren först träffades. Rätten anser att bevisningen är för svag.

Jens Högström säger att magkänslan är att domen bör överklagas, men han vill avvakta med ett definitivt besked.

Lider av störning

Under förhandlingarna i tingsrätten har läkaren förnekat att han förde bort kvinnan för att skada henne eller "tvinga henne till tjänst" som det heter i lagtexten.

Av domen framgår att han sagt att brottsplanen var ett sätt han valde för att "hantera sitt psykiska illamående genom att sysselsätta sig". Enligt Mari Schaub såg han inget annat sätt att få en flickvän än att föra bort och låsa in en kvinna.

Läkaren lider av en psykisk störning men inte så allvarlig att det varit aktuellt med rättspsykiatrisk vård. Den är inte heller så allvarlig att den ska påverka straffets längd, anser tingsrätten. Under tiden mannen planerade för brottet – och genomförde det – jobbade han som läkare.