– De finns olika bevis mot de här personerna.

Kammaråklagare Jessica Wenna efter förhandlingarna i Västerås tingsrätt där en 41-årig kvinna och en 18-årig man häktades misstänkta för mord och mordförsök i Arboga i augusti.

Tidslinje: Arbogaärendet

Augusti 2015: Den 41-åriga kvinnans make hittas död i Hjälmaren utanför Arboga. Polisen inledde ingen förundersökning om brott.

Sommaren 2016: Kvinnan utreds för sexuellt utnyttjande av flera tonårspojkar, men utredningen läggs ner.

3 augusti: Kvinnans far hittas död och kvinnans mor skadad i en sommarstuga. Inledningsvis misstänks mamman för mordet, men efter några dagar klassas hon i stället som brottsoffer.

16 augusti: 41-åringen grips på Arlanda då hon försöker lämna landet. Även hennes 18-årige sambo grips. Båda anhålls misstänkta för mord och mordförsök på kvinnans föräldrar.

19 augusti: Kvinnan och hennes sambo släpps fria efter beslut av åklagaren.

29 augusti: Åklagare inleder en förundersökning om mord och försök till grovt bedrägeri med anledning av den 41-åriga kvinnans makes död 2015.

30 augusti: 41-åringen och 18-åringen grips i Trondheim. Både svensk och norsk polis deltar i insatsen.

31 augusti: Åklagaren bekräftar att misstankegraden mot paret har höjts. Nu är de på sannolika skäl misstänkta för mordet på kvinnans pappa och mordförsöket på hennes mamma. Paret förhörs i Sverige och förs till Västerås där mer omfattande förhör ska genomföras.

2 september: De två misstänkta begärs häktade, på sannolika skäl misstänkta för mord och försök till mord.

– De finns olika bevis mot de här personerna, säger kammaråklagare Jessica Wenna efter förhandlingarna i Västerås tingsrätt.

Det var därför häktningsframställan mot 41-åringen också innehöll alternativet anstiftan till brotten, säger Wenna.

De båda häktades på sannolika skäl – den starkaste misstankegraden – misstänkta för mord på kvinnans far och mordförsök på hennes mor i en sommarstuga i Arboga.

Kvinnan kom in i rättssalen med ett grått tyg över huvudet och hon behöll det på när hon satte sig ner. Den 18-årige mannen kom in med händerna för ansiktet.

Advokaten tystlåten

Kvinnans advokat, Amanda Hikes, säger till TT att hennes klient bestrider häktningsyrkandet men att hon i övrigt inte kan säga så mycket.

– Jag har ju fortfarande yppandeförbud.

18-åringen kom förra året till Sverige som asylsökande från Afghanistan, rapporterar SVT Nyheter. Han ska som ensamkommande barn ha bott på det boende som den 41-åriga kvinnan drev.

Medan hans tolk förklarade för honom vad rätten hade beslutat stirrade den misstänkte ner i bordet. Det ser ut att vara en vältränad ung man, men medan advokaten talade satt han hopsjunken med sammanbiten min.

Han dolde ansiktet bakom ett vitt papper när han gick ut ur rättegångssalen genom en bakdörr.

Andra gången

Det är mycket oklart vad åklagare och polis hittat för nya fynd som gör att 18-åringen och 41-åringen återigen gripits för brottet och nu häktats.

Paret greps i tisdags i norska Trondheim. De har varit anhållna i sin frånvaro och internationellt efterlysta för mordet på 41-åringens pappa och mordförsöket på hennes mamma.

De två har tidigare varit anhållna för de brott de nu begärs häktade för. Den gången lades ingen häktningsframställan fram med motivering att bevisningen inte höll. Paret uppgavs dock vara fortsatt intressant i utredningen.

Kvinnan och mannen greps först på Arlanda den 16 augusti. När de släpptes reste kvinnan till Thailand. Hon ska sedan ha tagit sig till Norge där pojkvännen, enligt uppgifter till SVT Västmanland, väntade på ett hotellrum.

Prisar polisen

Åklagaren påpekar flera gånger att yppandeförbud råder och att hon därför inget kan berätta, men hon lovprisar polisen.

– Det är ett mycket bra polisarbete som ligger till grund för att vi nu har nått upp till sannolika skäl.

Wenna säger att tekniska analysresultat och annat material finns bland det som nu ska analyseras samt att fler förhör ska hållas.

– Utredningen kommer nu att fortsätta brett.

Hon klargjorde också att ingen ännu är delgiven misstanke i den återupptagna förundersökningen om hur kvinnans make dog i Hjälmaren i fjol, men att arbetet fortskrider.