Tips: Så klarar ni sjuårskrisen

Kommunicera. ”Man måste samtala med varandra. Men inte bara haffa den andra och börja vräka ur sig vad man tycker och tänker, ha ordning på tid och plats”, säger Eva Vadenmark.

Var tydlig med avsikten. ”Man vinner framgång om man talar om sin avsikt med samtalet och vad man vill uppnå.”

Gör roliga saker i vardagen. ”Roliga saker kan vara olika saker. En utflykt i parken eller något annat äventyr. Många får för sig att man måste ge sig själv egentid, men om barnen är små kanske inte det är det bästa.”

Ge komplimanger. ”Positiv uppmärksamhet fungerar nästan alltid.”

Var ärlig. ”Våga ta upp det som skaver, det som gör ont. Men ta upp det utifrån dig själv, vad som gör ont i dig personligen. Fokusera inte på vad partnern gör för fel.”

Tacka partnern. ”Glöm inte att tacka för kommunikationen. Ta det inte för givet, tacka för att partnern var villig att lyssna.”

Eva Vadenmark, psykolog.

Eva Vadenmark, psykolog.

Privat

Foto:

Sjuårskrisen är ett begrepp som syftar på när många parrelationer spricker. Och enligt statistik från Socialstyrelsen verkar det stämma att många förhållanden börjar knaka efter just sju år.

Av de som påbörjade familjerådgivning hos de svenska kommunerna förra året var det vanligast med par som hade varit tillsammans i fem-nio år.

– Så småningom går det väl upp för en vem man lever med, man blir mer och mer medveten om partnerns tillkortakommanden och det som skapar frustration och skav i relationen, säger psykologen Eva Vadenmark som har specialiserat sig på relationer.

►LÄS MER: Privatdetektiven Jane, 29, avslöjar din otrogna partner

En orsak till att parrelationer ofta börjar knaka efter fem-nio år kan vara att många har hunnit skaffa barn vid det laget.

– Det är en ytterligare parameter. Det är så mycket mer man ska handskas med och ta hand om. Då sätts förhållandet på prov. Hur kan vi organisera upp vårt liv tillsammans? Man måste vara beredd att sätta sina personliga behov mer åt sidan, säger Eva Vadenmark.

Ofta förstår man inte själv hur man ska göra för att förbättra relationen och lägger ansvaret på partnern, menar Eva Vadenmark.

– Man blir irriterad för att den andra inte lever upp till det man vill att denne ska vara. Relationen tar ett fördjupande steg när man förstår att man måste arbeta med det, säger hon.

LÄS MER: Så vet du om din partner är otrogen

Den vanligaste klienten för kommunal familjerådgivning är i åldern 30-39 år, enligt Socialstyrelsen. Under förra året påbörjades drygt 26 000 ärenden, vilket är en ökning från året innan. Hallänningarna är överrepresenterade när det gäller rådgivning, men det behöver inte betyda att de har sämst parrelationer.

– Nej, det kan vara så att de har en progressiv familjerådgivning, det kan finnas många förklaringar till att de toppar, säger Eva Vadenmark.