Fakta: Super Bowl

Super Bowl, finalen i NFL-serien i amerikansk fotboll, är en av världens största tv-händelser och ses årligen av en mångmiljonpublik. Halvtidsunderhållningen är ofta en nästan lika stor publikdragare som själva matchen.

Tittarsiffror pekar på att 49 procent av de amerikanska hushållen med en tv-apparat hade den på under Super Bowl, och att 73 procent av dem som tittade på tv vid tillfället såg matchen. Översatt i tittarantal blir siffran 112 miljoner.

I halvtid underhöll Coldplay, Bruno Mars och Beyoncé publiken.

Källa: Hollywood Reporter/Nielsen

Efter ett ganska tyst 2015 så står Beyoncé i världens blickfång igen. Först stal hon showen från Chris Martin och Coldplay som gästartist under den spektakulära halvtidsunderhållningen i Super Bowl. I samma veva utannonserades en ny världsturné, med besök på Friends Arena i Solna i sommar, ett tillkännagivande som fick hennes hemsida att braka ihop när miljontals fans skulle kolla om artisten dök upp i just deras stad.

Kryllar av referenser

I nyligen släppta videon till singeln "Formation" påminner hon om att hon fortsätter att vara trogen sitt svarta ursprung. Videon kryllar av referenser om de svartas kamp, bland annat till rörelsen "Black lives matter", som blossat upp som ett svar på många uppmärksammade fall där svarta skjutits till döds av vita poliser.

I en scen i videon står en pojke i luvtröja dansandes framför poliser i kravallutrustning. Poliserna sträcker upp sina händer och en vägg med texten "stop shooting us" – sluta skjut oss, kommer fram.

Nyhetsbyrån AFP konstaterar att videon är det mest politiska ställningstagandet hittills för Beyoncé, som hittills sällan skapat kontrovers.

Under Super Bowl-framträdandet bildade Beyoncé och hennes dansare ett X, vilket setts som en referens till rättighetsaktivisten Malcolm X. Dansarna var också klädda på ett sätt som hyllar organisationen Svarta pantrarna, som grundades för 50 år sedan, skriver LA Times.

"Skandalöst"

Även om många hyllar stjärnan får hon också mothugg. Före detta borgmästaren i New York, Rudy Giuliani, sade i Fow News studio att han tyckte framträdandet var löjlig.

– Jag tycker att det är skandalöst att hon använder den här plattformen för att attackera poliser som är de personer som skyddar henne och skyddar oss och håller oss vid liv.