Fakta: Mer från Bidens och Löfvens pressträff

Statsminister Stefan Löfven lovar att stödja USA:s initiativ för att hitta ett botemedel mot cancer, en satsning som vicepresident Joe Biden leder. Bidens son Beau avled i hjärncancer för ett knappt år sedan.

Biden ställer sig bakom Löfvens initiativ "Global deal", som syftar till att skapa anständiga arbetsvillkor – med rätt att organisera sig, förhandla och strejka – globalt. "Vanliga människor kan dra fördelar av globaliseringen", sade Biden.

Det är Bidens "förhoppning och förväntan" att USA:s fångläger på Kuba kommer att stängas innan Barack Obama lämnar Vita huset i januari. Att stänga lägret var ett av de första beslut Obama fattade som president 2009, men det har mött politiskt motstånd.

Biden, som kom till Stockholm direkt från Nato-landet Turkiet, sade att Turkiet kommer att stanna i Syrien "så länge det krävs" för att få bort den extrema jihadiströrelsen Islamiska staten (IS).

Fortsätta vetenskapliga samarbeten mellan USA och Sverige när det gäller att stävja klimatförändringar är att vänta. "Ni är långt före resten av världen", sade Biden om främst den blågula användningen av förnyelsebara energikällor.

Biden berömde Sverige för bland annat internationellt engagemang för jämlikhet, bistånd samt synen på demokrati och rättstatens principer.

Fakta: Joe Biden

Demokraten Joseph "Joe" Biden föddes den 20 november 1942 i Scranton i Pennsylvania. Är gift och har två barn i livet.

Har en juristexamen från Syracuse University College.

Var senator för Delaware i 36 år. Var ordförande i senatens utrikesutskott innan han 2009 svors in som Barack Obamas vicepresident. Gjorde två egna satsningar på Vita huset, 1998 och 2007/8.

Beskrivs som livlig, stridslysten och frispråkig, men också som en person med stort hjärta som kan jobba över partigränserna.

Före visiten i Stockholm besökte han Turkiet och Lettland. Han har också varit i Serbien och Kosovo.

De pratade säkerhet, energi, flyktingkris och arbetsrätt – och tonen var varm. Sedan mötte Biden och Löfven journalister i Rosenbad och då vässades orden. Vicepresidenten gav ett långt svar på TT:s fråga om vad han vill säga till svenskar som är bekymrade över rysk aggression.

Okränkbara gränser

Biden ville inte antyda att Sverige ska gå med i försvarsalliansen Nato, "det får Sverige avgöra". Men han påpekade att Nato beslutat om en rad kraftfulla åtgärder i området kring Östersjön: en mekaniserad division i Polen med nära 5 000 personer och liknande insatser i Estland, Lettland och Litauen.

– Vi anser att gränser är okränkbara, sade han och beskrev den "heliga förpliktelse" som Natoländerna har att försvara varandra.

– Samtidigt samordnar vi oss med vad Sverige gör. . . Vi har ett partnerskap mellan Nato och Sverige när det gäller hur vi ser på ett odelat, säkert och fredligt Europa. Ingen ska kunna missförstå, varken herr Putin eller någon annan, att detta är okränkbart territorium. Punkt. Punkt. Punkt.

"Dålig deal"

Statsministern höll med om att Sverige och USA har samma syn på säkerheten på kontinenten och i närområdet, men underströk att han inte ser Ryssland som ett omedelbart hot.

Så talade de två om energisäkerhet, och även då kom Biden in på Ryssland. "Inget land" ska kunna använda energikällor som påtryckningsmedel och ett utökat beroende av rysk gas kan leda till ökad destabilisering av Ukraina, poängterade han återigen med adress till Moskva:

– Ur vårt perspektiv ser vi Nordstream 2 som en riktigt dålig deal för Europa. . . Europa behöver en mängd olika gaskällor.

Enligt vad TT erfar har ännu ingen formell förfrågan rörande tillstånd att bygga Nordstream 2 lämnats in till regeringen. Den eventuella gasledningen väntas få ungefär samma dragning som ettan, vilket innebär att den går igenom Sveriges ekonomiska zon men inte blågult territorialvatten. Därmed lyder projektet under en rad komplicerade internationella lagar och kan vara svårt för Sverige att stoppa. Men regeringens inställning är att miljömässiga, säkerhetspolitiska och marknadsmässiga konsekvenser av en sådan gasledning måste utredas grundligt, inte minst på EU-nivå, vilket Stefan Löfven betonade.

Hyllade varandra

Den tidigare Delawaresenatorn Biden och Löfven, som fann varandra genom sin arbetarbakgrund vid ett möte i Washington DC i fjol, var mångordiga i sina hyllningar av varandra och den starka USA-svenska relationen. Biden, som under sin tid i Vita huset fått många heta utrikespolitiska frågor på sitt bord, visade i synnerhet uppskattning för att Sverige i fjol tog emot 163 000 flyktingar.

– Vi vet att det inte är lätt och det är en spegling av er generositet. Sverige "slår hårdare än sin viktklass", sade han.

Den 20 september ska USA:s president Barack Obama stå värd för ett toppmöte i New York om just flyktingkrisen tillsammans med bland andra Stefan Löfven.