Fakta: Nordkorea

Nordkorea är världens mest slutna land och leds sedan sju decennier av Kim-ätten, som genom kommunistisk diktatur styr de 25 miljoner invånarna med järnhand.

Den nuvarande diktatorn Kim Jong-Un tros vara född 1983 eller 1984. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il dog 2011; denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

Den officiella ideologin i enpartistaten hyllar nationellt oberoende och självtillit, som innebär att alla medborgare måste sätta samhällets intressen framför sina egna. I praktiken har politiken inneburit isolationism, förtryck och svält.

FN:s människorättsråd (UNHRC) lade 2014 fram en rapport som dokumenterade systematiska, utbredda och grova brott som mord, förslavning, tortyr, våldtäkt, framtvingade aborter, tvångsförflyttning, försvinnanden, svält och förföljelse. Utredningen slår fast att regimen har gjort sig skyldig till brott mot mänskligheten.

Västvärlden försöker med olika straffåtgärder hindra Nordkorea att utveckla kärnvapen, vilket hittills inte tycks ha haft någon effekt.

Källa: Nationalencyklopedin och Landguiden.

Nytagna satellitbilder på anläggningen Punggye-ri i nordöstra Nordkorea har lett till spekulationer om regimen förbereder en ny provsprängning, enligt nyhetsbyrån AFP. Analytiker på USA-Korea-institutet vid Johns Hopkins University i USA säger att fotografier på fordon vid anläggningens kommandocentral kan tyda på att ett test förbereds, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Även om den historiska dokumentationen är ofullständig, verkar det som att fordon sällan ses där förutom vid förberedelser inför ett test, säger en analytiker.

Hyllade kärnvapentest

I går hyllade landets diktator Kim Jong-Un den senaste provsprängningen i början av januari, som regimen hävdar var en vätebomb. De flesta experter tvivlar dock på att det verkligen rörde sig om en vätebomb, eftersom sprängkraften som registrerades av omvärlden inte såg ut att ha varit tillräckligt stark.

USA reagerade på Kim Jon-Uns uttalande, som gavs i samband med ett tal vid öppnandet av kommunistpartiets kongress.

Besökte sjukhus

– Vi är uppenbarligen medvetna om riskerna med Nordkoreas strävan att utveckla kärnvapen och system för att bära dessa kärnvapen, säger Vita husets talesperson Josh Earnets, enligt AFP.

– Det finns en väg . . . som Nordkorea kan ta ut ur vildmarken. Men det kommer att kräva att de avstår från kärnvapen, säger Earnets.

Utländska journalister som rest till landet för att bevaka kongressen har inte släpps in i kongressbyggnaden. Efter att i går ha fått besöka en kabelfabrik fick de i dag besöka ett sjukhus i Pyongyang. Journalisterna fick bland annat möjlighet att intervjua en nybliven mamma på sjukhusets förlossningsavdelning genom en videolänk för att undvika risk för infektion, som sa att hon vill att hennes nyfödda son blir soldat när han blir stor, enligt sjukhuspersonal som tolkade under intervjun.