– Det blir högtidligt och väldigt stämningsfullt.

Kristina Hellner, kommunikationsansvarig på Stockholms katolska stift, om utomhusmässan med påve Franciskus i Malmö den 1 november.

Fakta: Påvens besök i Sverige

Påve Franciskus besöker Sverige för att uppmärksamma 500-årsminnet av reformationen. Påven landar på Malmö airport den 31 oktober och tas emot av statsminister Stefan Löfven (S). Strax före klockan 14 samma dag möter påven kungafamiljen i Lund, där han också medverkar i en ekumenisk gudstjänst i Lunds domkyrka för inbjudna gäster.

Under eftermiddagen den 31 oktober anländer påve Franciskus till Malmö arena tillsammans med bland andra Lutherska världsförbundets ordförande, biskop Munib Younan. Arrangemanget i Malmö arena riktar sig särskilt till unga och startar klockan 13.30.

Den 1 november firar påven katolsk mässa på Swedbank stadion i Malmö.

Påve Franciskus besök i Sverige – för att uppmärksamma 500-årsminnet av reformationen – pågår i två dagar. Först står en lång rad aktiviteter i Lund och Malmö på agendan den 31 oktober, sedan den katolska mässan på Swedbank stadion i Malmö den 1 november.

– Vi har svarat på väldigt många frågor om biljetter sedan augusti, så det verkar finnas ett stort intresse för mässan och påvens besök i stort, säger Kristina Hellner, kommunikationsansvarig på Stockholms katolska stift.

Även på nätet

Biljetterna är gratis och hanteras i första skedet via de katolska församlingarna och missionerna i Sverige, samt andra länder i Norden. Men från den 16 oktober finns det även möjlighet att lägga vantarna på de biljetter som reservats för beställning via nätet.

Mässan är öppen för allmänheten och man behöver inte vara katolik för att närvara.

TT: Vad kan man förvänta sig om man sitter på läktaren?

– Alla moment som en katolsk mässa normalt har, men det här blir större och mycket mäktigare på alla sätt eftersom det är påven som leder mässan. Det blir högtidligt och väldigt stämningsfullt, säger Kristina Hellner.

Under bar himmel

Mässan hålls på sätt och vis under bar himmel, men publiken sitter på läktare under tak. Påvens scen har också tak.

– Om det inte snöar och regnar från sidan är de flesta skyddade. Självklart är det inte optimalt att det är den 1 november och utomhus, men vi var angelägna om att så många som möjligt skulle få se påven och fira mässan. Då finns det inte så många alternativ, säger Hellner.

Stadion ger ungefär 19 000 personer möjlighet att vara med under mässan.

– Att erbjuda många platser uppväger att det kan bli lite kallt under några timmar, om vi har otur.