Fakta: Skogsbränder

Skogsbränder orsakas av blixtnedslag eller av mänskligt slarv. De var tidigare en naturlig del av skogens förnyelse. Vissa arter gynnas av skogsbränder, medan andra är helt beroende av bränder för att fröna ska gro.

Vid skogsbränder i Sverige har grovbarkiga tallar störst chans att klara sig, medan granar vanligtvis stryker med.

I Sverige brann skogen med intervaller om högst 50 år fram till 1800-talet, fram till dess att den blev ett ekonomiskt intresse och resurser började sättas in.

Under sommaren övervakas skogen i stora delar av Sverige med hjälp av flygplan för att upptäcka skogsbränder i tid.

Källa: NE

När de evakuerade människorna återvänder till sin stad om några veckor kan de behöva tävla mot svartbjörnar om utrymmet. De objudna gästerna letar efter mat som lämnats kvar av de flyende människorna, uppger myndigheterna.

– De är smarta och anpassningsbara. De kan känna lukten av mat på flera kilometers håll, säger Brendan Cox, talesman för provinsen Albertas fiske- och vildmarkskontor, till Reuters.

Hungriga gäster

Omkring 90 000 invånare var tvungna att lämna staden på grund av jättebranden och mycket mat lämnades i soptunnor, containrar och frysar som nu har tinat.

Det finns uppskattningsvis 40 000 björnar i den branddrabbade provinsen och många är hungriga efter att ha legat i ide i nästan ett halvår. Svartbjörnen, som kan väga upp till 150 kilo, är vanligt förekommande i Nordamerika. Totalt finns omkring 900 000 svartbjörnar i världen.

Omkring 2 000 brandmän, 189 helikoptrar och 344 tunga maskiner, bland annat bulldozrar, kommer att försöka dra nytta av gynnsamma väderförhållanden för att få branden i Alberta, Kanada, under kontroll.

Bättre väderförhållanden

Hittills beräknas jättebranden ha härjat över ett område på över 5 000 kvadratkilometer, större än hela Halland, och nådde på torsdagen in i grannprovinsen Saskatchewan.

På fredagen hjälpte vädret brandmännen, med kallare, fuktigare förhållanden, vilket också drastiskt förbättrade luftkvaliteten i området, med regn i prognosen.

– Vi förväntar oss att kunna hålla branden över helgen, säger Albertas skogsbrandschef Chad Morrison vid en presskonferens, enligt Reuters.