Fakta: Donald Trump

Född 1946 i Queens i New York, där han växte upp. Har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell.

Kontroversiell miljardär och tv-personlighet (bland annat från dokusåpan "The Apprentice") som också äger golfbanor, skönhetstävlingar och medieproduktionsbolag. Har skrivit ett 15-tal böcker och har en Walk of Fame-stjärna i Hollywood.

Fembarnspappa som är inne på sitt tredje äktenskap, vilket kan bli problematiskt om han ska vinna röster bland USA:s kristna höger.

Offentliggjorde sin satsning på Vita huset i juni i fjol och har lett kampen om Republikanernas presidentnominering sedan dess.

Säger sig ha omfattande idéer för USA:s ekonomi och arbetsmarknad. Förespråkar låga skatter. Har sagt att han ska motarbeta Obamas sjukförsäkringsreform och säger sig vara emot stränga vapenlagar och emot abort trots att han tidigare haft motsatt ståndpunkt.

Snittstöd i de nationella opinionsmätningarna 35,2 procent, i Iowa 32,9 procent.

Källor: Donald Trumps egna sajter, Ontheissues.org med flera

Fakta: De deltog i debatten

Ted Cruz

45 år, senator från Texas. Står den konservativa gräsrotsrörelsen Tea Party nära. Snittstöd i de nationella opinionsmätningarna 19,7 procent, i Iowa 26,1 procent.

Marco Rubio

44 år, senator från Florida. Tros ha chanser att locka spansktalande så kallade latinos till Republikanerna. Snittstöd nationellt: 10,7 procent, i Iowa 13,9 procent.

Ben Carson

64 år, pensionerad neurokirurg, känd som den förste som separerade siamesiska tvillingar som var ihopvuxna i huvudet. Tvivlar på evolutionsteori, djupt troende. Snittstöd nationellt: 8,3 procent, i Iowa 7,6 procent.

Jeb Bush

62 år, tidigare guvernör i Florida. Bror till förre presidenten George W Bush och son till tidigare presidenten George H W Bush, men anses ha en mer moderat profil än de båda. Snittstöd: nationellt 4,8 procent, i Iowa 3,4 procent.

Chris Christie

53 år, guvernör i New Jersey. Pragmatisk politiker och tidig favorit, vars stjärna dock har dalat efter kontroverser i hemstaten. Snittstöd i de nationella opinionsmätningarna 3,3 procent, i Iowa 2,7.

Rand Paul

53 år, senator från Kentucky. Libertarian som slåss för låga skatter och minimal statsapparat. Snittstöd i de nationella opinionsmätningarna 2,5 procent, i Iowa 3,9.

John Kasich

63 år, guvernör i Ohio. tidigare ledamot av representanthuset i nästan 20 år. Har varit ordförande i representanthusets budgetutskott och även arbetat som kommentator på Fox News. Snittstöd nationellt: 2,5 procent, i Iowa 2,0.

Källa: Oberoende Real Clear Politics

– Bernie Sanders är socialist. Jag tycker att Bernie Sanders är en storartad presidentkandidat – för Sverige. Men vi vill inte vara Sverige, vi vill vara USA, sade Floridasenatorn Marco Rubio, som ligger på tredjeplats i de nationella opinionsmätningarna.

Skällsord

Det är inte första gången Sverige och Skandinavien blir slagträn i USA-politiken. President Barack Obama anklagades i början av sin mandatperiod för att försöka förvandla USA till Sverige, när han lade fram skattereformer. Och presidentaspiranten Bernie Sanders, som kallar sig demokratisk socialist, förordar fri barnomsorg, sjukvård och högre utbildning enligt skandinavisk modell. Vid en debatt i höstas sade han att USA bör "titta på länder som Danmark, Sverige och Norge och lära sig av vad de uppnått för sina arbetande medborgare".

Men i republikanska sammanhang är Sverige något av ett skällord, eftersom man allmänt anser att statsapparaten bör ha mindre inflytande över människors liv och frihet.

"Feta och fula"

Vid debatten i Iowa – där primärvalsprocessen drar i gång på måndag – diskuterade Rubio, Texassenatorn Ted Cruz och ytterligare fem aspiranter avtalet om Irans kärnenergiprogram och det rådande politiska läget. De fyllde upp tomrummet efter affärsmannen Donald Trump, som leder i de nationella mätningarna, förhållandevis väl. Ted Cruz inledde med att ironiskt säga att "alla på den här scenen är dumma, feta och fula", med adress Trumps många förolämpningar.

Donald Trump avstod debatten efter ett gräl med arrangören Fox News. Han stod i stället värd för ett insamlingsarrangemang för krigsveteraner – dit han bjöd presidentaspiranterna Rick Santorum och Mike Huckabee som inte kvalade in till Fox News debatt.