– Jag blev förstås jätteglad över att få komma tillbaka till Sverige, jag ville ju komma tillbaka. Men jag kände mig också ledsen över att behöva lämna mina föräldrar.

Syed Latif till TT via telefon från Bangladesh efter beskedet om att han fått arbetstillstånd i Sverige sedan han utvisats i april efter att ha fått ett annat jobb via Linkedin.

Fakta: Utannonseringskravet

En arbetsgivare som vill anställa någon från ett land utanför EU måste utannonsera tjänsten så att alla som bor inom EU/ESS och i Schweiz kan söka jobbet.

I minst tio dagar bör tjänsten vara utannonserad via Arbetsförmedlingens platsbank. Då blir den automatiskt synlig också i den europeiska platsbanken Eures.

Källa: Arbetsförmedlingen

– Jag blev förstås jätteglad över att få komma tillbaka till Sverige, jag ville ju komma tillbaka. Men jag kände mig också ledsen över att behöva lämna mina föräldrar, säger Syed Latif via telefon från Bangladesh.

Efter att ha avslutat studier i Sverige våren 2014 fick Syed Latif ett jobb som säljare via yrkesnätverket Linkedin. Migrationsdomstolen slog dock fast att en annonsering på Linkedin inte uppfyller kravet på synlighet för medborgare inom EU/EES och Schweiz, som har företrädesrätt till arbeten inom unionen.

"Respekterar reglerna"

När TT når honom har Syed Latif precis varit på den svenska ambassaden i Dhaka för att ordna nödvändigt pappersarbete inför flytten tillbaka till Sverige. Han uppger att ambassadpersonalen sagt att det kan ta några veckor innan allt är klart.

Syed Latif upplever problemen kring hans arbetsansökan, och som gjorde att han utvisades i april, som orättvisa och han själv känner sig utan skuld.

– Men samtidigt vill jag säga att jag respekterar reglerna i Sverige.

Orsaken till att Syed Latif får komma tillbaka är att han nu erbjudits jobb som redovisningsekonom hos en arbetsgivare i Hörby.

Via Arbetsförmedlingen

Han sökte flera tjänster i samband med att han tvingades lämna Sverige, och den här gången uteslutande via Arbetsförmedlingen, uppger Latifs advokat Carl-Owe Olsson.

Robert Kollberg, enhetschef på Migrationsverket, pekar på att någon som tidigare nekats arbetstillstånd kan söka igen. När det gäller Syed Latif har hans nya ansökan om arbetstillstånd prövats mot kraven om att arbetet utannonserats korrekt, att det ska ha en lön som går att försörja sig på och som är i nivå med kollektivavtal samt att de försäkringar finns som ska finnas.

– Då gör vi ju en ny prövning utifrån förutsättningarna i det nya ärendet och uppfyller man alla krav så blir man beviljad ett arbetstillstånd, säger Kollberg.