Elizabeth Kuylenstiernas fem tips till dig som är svartsjuk:

1. Erkänn för dig själv att du känner dig svartsjuk. Försök inte ignorera känslorna, då riskerar du bara att göra dem värre.

2. Berätta för din partner hur du känner. Beskriv vilka tankar som dyker upp när du känner svartsjuka. På så vis kan du avdramatisera det obehag som du har byggt upp inom dig.

3. Sträva efter att ha en öppen kommunikation i förhållandet. Annars kommer det bli svårt för dig och din partner att fördjupa relationen.

4. Sök hjälp hos en parterapeut tillsammans med din partner. Ofta kan det vara bra att få ett utifrånperspektiv på sina känslor. Genom terapin kan relationen dessutom få välbehövlig avlastning.

5. Fastna inte i tankar om att det är naturligt att vara svartsjuk i en relation. Det kan få negativa konsekvenser och leda förhållandet in på fel spår.

De flesta har nog upplevt svartsjuka någon gång i livet. Men för en del blir svartsjukan en belastning som tar över och äter upp energi.

LÄS MER: Det här räknar svenskarna som otrohet

– I grund och botten handlar det om rädsla. Man är rädd för att ens relation ska gå förlorad eller förändras på ett sätt som man inte önskar, säger terapeuten och föreläsaren Elizabeth Kuylenstierna som också skrivit flera böcker, däribland ”Svartsjukeakuten”.

För vissa går det så långt att de försöker kontrollera den andra personen. Det kan exempelvis handla om att förbjuda sin partner från att träffa vissa personer eller läsa hans eller hennes sms.

– Då undviker man att konfrontera rädslan, som är det grundläggande problemet. Istället anpassar man livet efter svartsjukan och låter den ta över.

För att bryta sina negativa tankemönster måste man vara öppen med hur man känner, menar Elizabeth Kuylenstierna. Att kunna prata om sina rädslor är första steget för den som vill bli kvitt dem.

– Berätta för din partner vad som dyker upp i ditt huvud när du känner svartsjuka. Om du är rädd för att han eller hon ska hoppa i säng med sin kollega, säg det.

Många upplever att det är jobbigt att tala om sin svartsjuka och hur den påverkar en. Men att hålla inne med sina negativa tankar och känslor är inget bra alternativ, menar Elizabeth Kuylenstierna.

LÄS MER: Parterapeuten: Här är felen vi gör i relationen

– Det är väldigt viktigt att båda parter är öppna med varandra. Annars kan relationen inte fördjupas.

Om man känner att man har stora problem med svartsjuka kan det vara bra att söka hjälp och gå till en parterapeut tillsammans med sin partner.

– Ibland kan det behövas hjälp. Annars kan en relation ta slut, trots att den kanske inte hade behövt göra det egentligen.

En del tycker att svartsjuka är något naturligt som hör till en kärleksrelation. Det håller inte Elizabeth Kuylenstierna med om.

– Svartsjukan kan få relationen att förvandlas till ett maktspel. Låt inte rädslan gro, satsa istället på att visa varandra kärlek.