Fakta: Stora dåd i Västeuropa

Stora terrordåd i Västeuropa sedan millennieskiftet:

11 mars 2004: Uppemot 200 döda när terrornätverket al-Qaida utlöser sprängladdningar i kollektivtrafiken i Madrid.

7 juli 2005: Över 50 döda i Londons kollektivtrafik.

22 juli 2011: Den norske högerextremisten Anders Behring Breivik dödar uppemot 80 människor på Utøya och i Oslo.

7 januari 2015: Tolv dödas och elva skadas vid ett angrepp mot satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris. Parallellt, dagarna efter, tar en man gisslan i en butik och dödar minst fyra personer.

13 november 2015: Omkring 130 personer dödas i attacker mot flera mål i Paris. Islamiska staten tar på sig dådet.

Fakta: Hotnivån på högsta nivå

Belgien har höjt terrorhotnivån till den högsta nivån efter dagens dåd i Bryssel, uppger inrikesminister Jan Jambon enligt AFP.

En vecka efter terrordåden i Paris i november höjdes hotnivån i Bryssel till maxläget fyra, vilket bland annat innebar att alla skolor i huvudstaden stängdes, att konsertsalar och biografer höll stängt, liksom tunnelbanan och ett stort antal affärer. Först efter fem dagar vreds hotnivån ner till läge tre igen.

Nivå tre har rått sedan dess, trots diskussion om en höjning så sent som i förra veckan då belgisk polis drabbade samman med islamistiska terrorister vid två tillslag i Bryssel. Vid det andra tillslaget, i fredags, greps en av gärningsmännen från Paris-attackerna, Salah Abdeslam.

– Vi har haft uppgifter ett tag om att en attack snart skulle kunna inträffa i Bryssel och i Belgien, varnade utrikesminister Didier Reynders i fredags.

Fakta: Salah Abdeslam och belgarna i Paris

130 personer dödades och över 350 skadades när islamistiska terrorister attackerade restauranger och en konsertlokal i centrala Paris samt området kring fotbollsarenan Stade de France den 13 november 2015.

Flera av gärningsmännen var bosatta i Belgien eller belgiska medborgare, däribland den utpekade huvudmannen, belgaren Abdelhamid Abaaoud – som dödades i en polisräd i Parisförorten Saint-Denis fem dagar senare.

En annan belgare i dådet var Salah Abdeslam, som greps efter en lång polisjakt i förra veckan. Abdeslam hyrde två av de bilar som användes och bilder från övervakningskameror tyder även på att han körde åtminstone en av dem, varifrån andra gärningsmän – däribland brodern Brahim – sköt mot restaurangbesökare.

Brodern sprängde sig sedan till döds på ett café i Paris och misstankar finns om att även Salah skulle ha begått ett självmordsdåd. Ett självmordsbälte, som tros ha tillhört honom, påträffades i en Parisförort efter dådet.

En skakad kung Philippe tv-talar till sitt belgiska folk.

– För oss alla kommer den 22 mars aldrig mer att vara en dag som alla andra. De liv som förstörts, de djupa såren, lidandet – det är hela landet som drabbats, säger kungen.

Huvudstaden och hela landet försöker samla sig. Framför den gamla börsen på gågatan Anspach växer högar av blommor upp. Hela dagen har folk samlats för att skriva sina budskap med krita på asfalten.

"Be för Belgien", "Var inte rädda" och "Enade mot hatet" är några av budskapen, på många språk. I kvällsmörkret kommer premiärminister Charles Michel och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker förbi och kramar om varandra.

– Vi hade lektion här intill och några av våra vänner gick hit och började. Det är mest budskap om kärlek och vänskap, berättar i sin tur Fabiola – en av de unga mediestudenter som dragit i gång initiativet.

"Enorm explosion"

Enligt brittiska tidningen The Guardian säger belgiske hälsoministern Maggie De Block till tv-bolaget VTM att 31 personer har dödats medan 250 har skadats i dåden.

Elva personer ska ha dödats vid flygplatsen och 20 vid tunnelbanestationen.

Bryssels helvete utbröt vid åttatiden på morgonen.

– En man skrek något på arabiska och sedan hörde jag en enorm explosion, berättar Alphonse Lyoura, som jobbar med att kontrollera bagage på Brysselflygplatsen Zaventem, för nyhetsbyrån AFP.

Lyoura beskriver ett fullständigt kaos inne i avreseterminalen, med människor som fått kroppsdelar krossade eller avslitna, livlösa kroppar och andra som var täckta i blod.

– Jag hjälpte sex eller sju skadade. Vi drog ut några som inte rörde sig. Det var total panik överallt, säger Lyoura.

Två laddningar sprängdes i avgångshallen. Och strax därpå small det igen – men nu inne i centrala Bryssel, vid tunnelbanestationen Maelbeek, mitt inne i EU-kvarteren.

Islamister hotar

På bilder från brottsplatserna syns enorm förödelse. Vid 20-tiden på tisdagskvällen talades fortsatt om ett tiotal döda på Zaventem och runt 20 vid Maelbeek. Minst 250 har skadats, i större eller mindre grad.

– En svensk kvinna befinner sig på sjukhus, enligt uppgift allvarligt skadad, säger Johan Tegel från utrikesdepartementets presstjänst till TT.

Ytterligare två svenskar finns bland de skadade.

Förövarna sägs komma från terrorgruppen IS, som dessutom hotar med "fler svarta dagar". Ett enormt polispådrag har inletts. Ytterligare förövare söks fortfarande.

– Det finns ett foto av tre män som tagits på Zaventem flygplats och det är möjligt att två av dessa genomförde självmordsattacker, medan den tredje söks av oss, säger statsåklagare Frederic Van Leeuw, och tillägger att den "tredje misstänkte" sågs springa från flygplatsen, rapporterar Reuters.

Enligt Francis Vermeiren, borgmästare i området där flygplatsen ligger, kom de tre attentatsmännen till flygplatsen i taxi med sprängladdningarna i väskor.

Tillslag direkt

En tredje sprängladdning som hittats har oskadliggjorts av tekniker på flygplatsen, som ska hållas stängd även på onsdagen. Landssorg har utlysts i tre dagar. Hotnivån har höjts till maxnivån.

Flera polistillslag gjordes redan under tisdagskvällen. Enligt åklagarmyndigheten gjordes fynd i en lägenhet i kommunen Schaerbeek i centrala Bryssel, bland annat av sprängmedel och en IS-flagga.

Terrordåden kommer bara några dagar efter gripandet av Salah Abdeslam, som jagats intensivt av belgisk och fransk polis i månader efter att ha flytt iväg efter de blodiga attackerna i Paris i november.

För belgarna kommer inget längre att bli riktigt som förut.

– Det är en konstig känsla. Det är en helt vanlig dag – men alldeles fruktansvärd, säger studenten Fabiola bland budskapen på Anspach.