Fakta: Hongkong

Hongkong är ett speciellt administrativt område och har en hög grad av autonomi. Storbritannien arrenderade Hongkong under 99 år, och Hongkong återgick till Kina den 1 juli 1997.

I en deklaration som slöts 1984 har Hongkong vissa politiska, sociala och ekonomiska rättigheter.

Hongkong har press- och yttrandefrihet, det är tillåtet för Hongkongbor att skaffa fler än ett barn, demonstrationer är tillåtna och internet är inte spärrat för sociala medier som exempelvis Twitter och Facebook.

Källa: BBC

Under sammandrabbningarna i stadsdelen Mongkok i centrala Hongkong kastade demonstranter flaskor och stenar på polisen, som svarade med att avlossa två varningsskott. Pepparsprej och batonger användes också i försöken att skingra folkmassan.

Omkring 90 poliser skadades och ett 50-tal demonstranter greps, enligt polisen. Tv-bilder visar både demonstranter och poliser med blod rinnande från ansiktena. Händelsen ska nu utredas, enligt polisen som hävdar att varningsskotten avlossades i självförsvar.

Oroligheterna startade när polis försökte köra bort gatuförsäljare som saknar tillstånd, och som slagit upp sina stånd inför det kinesiska nyårsfirandet. Deras försvarare – demonstranter och aktivister – hävdar däremot att försäljarna utgör ett positivt inslag i gatubilden och därför inte ska avhysas. Demonstranterna vill också minska Kinas makt över Hongkong.

De smala gatorna i och omkring Mongkok var skådeplatsen för de högljudda demokratiprotesterna i slutet av 2014. Demonstranter krävde då ökad demokrati för den tidigare brittiska kolonin, som blev kinesiskt 1997.