Fakta: Johnson, Cameron och Corbyn

Boris Johnson (född 1964) är Londons borgmästare sedan 2008 och parlamentsledamot för Konservativa partiet 2001–08 och sedan 2015. Han är tidigare journalist, bland annat som korrespondent i Bryssel, och en av de tyngsta i kampanjandet för att Storbritannien ska lämna EU.

David Cameron (född 1966) är Storbritanniens premiärminister sedan 2010 och partiledare för Konservativa partiet sedan 2005. Cameron har länge setts som en av Europas mest EU-skeptiska regeringschefer, men kampanjar ändå för ett fortsatt medlemskap inför folkomröstningen i juni.

Jeremy Corbyn (född 1949) valdes överraskande till partiledare för socialdemokratiska Labour 2015. Han har länge tillhört vänsterflygeln i partiet, men stöder ändå – liksom officiellt hela partiet – ett fortsatt brittiskt medlemskap i EU.

När britterna röstade på torsdagen handlade valen formellt om regionala församlingar i Wales, Nordirland och Skottland, en lång rad engelska fullmäktigeplatser och tunga borgmästarstolar i bland annat Bristol, Liverpool och London.

Det mesta överskuggas ändå redan av nästa val: folkomröstningen den 23 juni om fortsatt EU-medlemskap eller inte.

Premiärminister David Cameron kampanjar för att landet ska stanna kvar – och har i princip satt sin egen position i potten, även om han har bedyrat att han inte tänker avgå än.

Ny ledare i höst?

Om britterna säger nej lär dock trycket på Cameron bli stenhårt, inte minst från de egna partikamraterna i Konservativa partiet.

– Det vore ovärdigt för Cameron att leda Brexit-förhandlingarna (om ett avslutat medlemskap). Det vore absurt. Tidtabellen lär bli att få fram en ny ledare i tid till partikonferensen i oktober, siar Richard Rose, statsvetare och professor vid universitetet i skotska Strathclyde vid ett seminarium i Bryssel.

Solklar storfavorit om Cameron tvingas bort är Londons nu avgående borgmästare Boris Johnson, som med dunder och brak i våras ställde sig på lämna EU-sidan i kampanjen.

Den yvige 51-åringen är utåtriktad och populär, med en osviklig förmåga att stadigt klara sig igenom allehanda skandaler och märkligheter.

Hårt tryck på Labour

Även Camerons politiske huvudmotståndare, Labour-ledaren Jeremy Corbyn, sitter löst.

Partikamraten Sadiq Khan har visserligen varit huvudfavorit i kampen om att få efterträda Boris Johnson i London. I övrigt har dock Labour haft det svårt i regionalvalskampanjen. Om ingen plötslig vändning sker kan rösträknandet på fredagen mycket väl följas av ökande missnöje inom partiet, och till och med avgångskrav.

Regionalt har Labour redan tappat mycket. I Skottland är partiet närmast uppätet av likaledes socialdemokratiska nationalistpartiet SNP. I Wales hoppas Plaid Cymru börja göra detsamma.

– Wales är ett ekonomiskt fiasko på grund av Storbritanniens nationella regering, men också det regionala Labour-styret. Men nu har de unga vaknat och förväntar sig något bättre, hävdar Plaid-kandidaten Neil McEvoy i västra Cardiff.