Fakta: Våld mot sekulära bangladeshier

Den 31 oktober 2015 huggs förläggaren Faisal Arefin Dipan ihjäl på sitt kontor i Bangladeshs huvudstad Dhaka. Strax innan attackeras en annan förläggare och två sekulära skribenter.

Den 7 augusti 2015 mördas den sekulära bloggaren Niloy Chakrabarti i Dhaka.

Den 3 juni 2015 skriver författarinnan Taslima Nasrin att hon tänker lämna Indien efter hot från islamister som tagit på sig tidigare mord på bloggare.

Den 12 maj 2015 dödas bloggaren Ananta Bijoy Das av ett machetebeväpnat gäng i staden Sylhet.

Den 30 mars 2015 huggs bloggaren Washiqur Rahman ihjäl i närheten av sitt hem i Dhaka. Enligt polisen attackeras han på grund av påstådda "anti-islamiska" blogginlägg.

Den 26 februari 2015 knivmördas den Bangladeshfödde amerikanen och debattören Avijit Roy i Dhaka. Även hans fru skadas i attacken.

Protester pågår nu i huvudstaden Dhaka efter det femte grymma mordet på kort tid. Arga förläggare har bränt böcker på gatorna och bokhandlare har hållit stängt för att visa sitt missnöje med regeringens passivitet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Det senaste offret, förläggaren Faisal Arefin Dipan, höggs ihjäl med machete på sitt kontor i Dhaka i lördags. Han hade gett ut böcker av debattören Avijit Roy som mördades tidigare i år. Dådet skedde några timmar efter att två sekulära skribenter och en annan förläggare attackerats av tre okända män och skadats svårt.

– Det är sjukt, men om de vill så dödar de mig. Jag kan inte fly, säger den sekulära journalisten Kowshik Ahmed till TT.

Slutar skriva

Han är en av 84 sekulära debattörer som länge har figurerat på en så kallad dödslista, men han tror att betydligt fler är hotade.

– Advokater, förläggare eller människorättsaktivister som försvarat sekulära skribenter är i fara, säger han på telefon från redaktionen han jobbar på i Dhaka.

Medlemmar ur extremistgruppen Ansarullah Bangla Team (ABT) har gripits som misstänkta för två av de fem morden. Kowshik Ahmed har inte flyttat eller bytt jobb sedan attentaten började i februari i år, men han skriver inte längre texter som kritiserar religiös fundamentalism.

– Efter varje attack är det några fler som slutar skriva och det är bara de som bor utomlands som vågar kritisera islam, säger han.

Många lämnar landet

Ahmeds familj vill att han flyttar utomlands, precis som många andra sekulära skribenter har gjort. Rädslan för det extremistiska våldet ökar i Bangladesh och han vet att många har raderat blogginlägg där de kritiserat religion.

– Men det finns skärmdumpar från sajterna, så det spelar ingen roll.

Han beskriver hur religiös fundamentalism får ett allt starkare fäste i landet, som officiellt är en sekulär stat. Han upplever att samma sak sker i hela regionen.

– Det kommer att bli ännu värre.