Fakta: Bytte namn till Iswap

Boko Haram tog upp vapen mot Nigerias regering 2009 med målet att införa en islamisk stat. Namnet Boko Haram betyder ungefär "västerländsk utbildning är förbjuden" på språket hausa.

Boko Haram har anslutit sig till extremistgruppen Islamiska staten och kallar sig numera Iswap — "Islamiska statens västafrikanska provins".

President Muhammadu Buhari svors in som president i Nigeria den 29 maj förra året, bland annat med löften om att krossa Boko Haram innan årets slut. Efter en omfattande offensiv är gruppen "tekniskt sett" besegrad enligt regeringen, men attacker genomförs fortfarande.

– Det regnade bomber och kulor från himlen hela tiden. Alla flickor var så rädda. De grät och männen våldtog oss, säger 16-åriga Fati till CNN.

Fati är en av hundratals flickor som kidnappats av den nigerianska extremistgruppen Boko Haram, som anslutit sig till Islamiska staten och numera kallar sig Iswap. Hon berättar att många av de kidnappade flickorna ställde upp på att bli självmordsbombare med förhoppningen om att det var en chans att fly.

– De hoppades att de skulle träffa på soldater så att de kunde berätta för dem att de hade en bomb på sig så att de (soldaterna) skulle kunna ta bort den, säger Fati, som räddades av den kamerunska armén sedan männen som hållit henne fången hoppade av Boko Haram och försökte korsa gränsen.

44 barn i attacker

Extremistgruppen, försvagad av en multinationell militäroffensiv, använder barn i attacker på marknader, moskéer och i läger för människor som flytt dess blodiga våldskampanj. Förra året användes 44 barn i självmordsdåd i Nigeria, Kamerun, Tchad och Niger – att jämföra med fyra året innan, enligt Unicef.

Över 75 procent av barnen är flickor.

– De här barnen är offer, inte förövare. Att lura barn och tvinga dem att genomföra dödliga handlingar är en av de mest fasansfulla aspekterna av våldet i Nigeria och i grannländerna, säger Manuel Fontaine, regionchef på Unicef till nyhetsbyrån AFP.

Misstänksamhet

Den hänsynslösa trenden har bidragit till att många börjat betrakta barn som ett säkerhetshot.

– Det beräknade utnyttjandet av barn som kan ha tvingats till att bära bomber har skapat en atmosfär av rädsla och misstänksamhet som får förödande konsekvenser. Hur kan ett samhälle återuppbyggas när det fördriver sina systrar, döttrar och mödrar? säger Fontaine.