Fakta: Troliga kandidater till språkrörsposterna

Isabella Lövin: Romsonkritikernas drömkandidat är biståndsminister Isabella Lövin. Hon är omtyckt i partiet och har som EU-parlamentariker bevisat sin kompetens i miljöfrågor.

Per Bolund: Finansmarknadsminister har lyfts fram som en efterträdare till Gustav Fridolin och ska ha nominerats av flera distrikt och lokalavdelningar.

Alice Bah Kuhnke: Kulturministern är ett namn som nämns i spekulationerna. Men hon har en kort tid i partiet bakom sig. Bah Kuhnke blev medlem när hon blev minister 2014. Bland fördelarna nämns att hon är tydlig som ledare.

Maria Ferm: Riksdagsgruppens ledare är ett annat namn som nämns. Ett tungt argument mot henne är att hon inte ska vara tillräckligt bra på miljöfrågor. Ferm har framförallt arbetat med migration.

Carl Schlyter: EU-nämndens ordförande och den före detta EU-parlamentarikern Carl Schlyter är populär bland gräsrötterna och är inte rädd för att gå emot partiledningen.

Miljöpartiets Norrbottensdistrikt har nominerat Per Bolund som nytt språkrör efter Gustav Fridolin. Huruvida han står till förfogande om Fridolin och Romson väljer att kliva av vill han inte svara på.

– Jag tänker inte spekulera i alla olika utfall som skulle kunna vara i den här processen. Det viktiga för mig är att säga att jag står bakom språkrören, säger han.

När det kommer till den kvinnliga språkrörsposten är det, enligt uppgift till SvD, biståndsminister Isabella Lövin som har det klart största stödet från partiets distrikt och medlemmar. Men hon har tidigare sagt att uppdraget som språkrör inte är aktuellt för henne "just nu."

Romson: Vi har varit otydliga

Både Åsa Romson och Gustav Fridolin har sagt att de vill leda Miljöpartiet ut ur krisen och igenom nystarten. Enligt Åsa Romson är det viktigaste med nystarten att tydligt visa att partiet tagit tag i värderingsfrågan, miljö- och klimatfrågorna och att visa att Miljöpartiet är ett parti som tar ansvar i regeringsposition.

– Vi ska ta den kris vi hade på allvar, det har varit otydligt, vi har uppfattats som otydliga både som rör och som parti när det gäller en del grundläggande värderingar, säger Åsa Romson till TT.

Flera debattinlägg

De senaste dagarna har Åsa Romson skrivit ett par debattinlägg om partiets nystart och dess gröna politik. Hon vill tydliggöra att partiet har inriktat sitt regeringsarbete på miljö- och klimatfrågorna.

– Det är viktigt att våra väljare och sympatisörer ser att det är så vi har valt att arbeta, säger hon.

Det är oklart vad Åsa Romson kommer att göra om valberedning föreslår att hon byts ut som språkrör på partikongressen som inleds den 13 maj. Till TT säger hon att det är en "för tidig fråga", hon berättar däremot att hon de senaste dagarna varit i kontakt med valberedningen och att hon har en viss bild av hur stödet för henne ser ut i partiet.