Fakta: Våldsamt år i Turkiet

Den senaste tiden har flera anhängare till extremiströrelsen Islamiska staten (IS) fängslats i Turkiet för att de enligt turkiska tjänstemän planerat attacker i Istanbul.

Den 10 oktober förra året attackerade två självmordsbombare en folkmassa med fredsaktivister i huvudstaden Ankara och 103 människor dog. IS tog på sig attacken.

I juli dödades över 30 människor och ett hundratal skadades i ett bombdåd i staden Suruc. Även denna gång tog IS på sig skulden.

Den 6 januari förra året utlöste en kvinnlig självmordsbombare en sprängladdning på en polisstation i Istanbuls turistkvarter. En polis dog. En förbjuden turkisk marxistgrupp tog på sig attacken, som enligt gruppen var ett sätt att ställa styrande AKP till svars för korruption. Gruppen tog även på sig en attack mot poliser vid Dolmabahçepalatset vid Bosporen där ingen skadades allvarligt.

Fakta: Sultanahmet

Sultanahmet-torget (Sultanahmet Meydani) är anlagt på den öppna platsen mellan de världskända turistattraktionerna Blå Moskén och Hagia Sofia. Därmed kan torget ses som turismens nav i Istanbul.

Dock är det relativt få turister som bor i stadsdelen Sultanahmet. Det är en av Istanbuls äldsta, och därför präglad av låg bebyggelse och vindlande gränder – inte perfekta platsen för stora hotellanläggningar.

Sultanahmet ligger på en udde som sluttar sydostligt ner mot Bosporen, i den europeiska delen av Istanbul.

Historiska sevärdheter som Blå moskén och Haga Sofia lockar dagligen tiotusentals besökare till Sultanahmet. Små grupper av turister befann sig på torget när självmordsbombaren utlöste sin sprängladdning. Efter explosionen konstaterades att minst tio personer mist livet.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att en person från Syrien låg bakom dådet, medan premiärminister Ahmed Davutoglu hävdar att terrorrörelsen Islamiska staten (IS) ligger bakom dådet.

– Vi har kommit till slutsatsen att gärningsmannen är en utländsk medborgare som är medlem i Daesh, säger Ahmet Davutoglu som använder en alternativ beteckning på IS.

Lät som åska

Minst åtta av dödsoffren var tyskar medan en peruan fick sätta livet till. Ytterligare minst femton personer skadades. Svenska utrikesdepartementet hade på tisdagen inga uppgifter att någon svensk skulle ha drabbats.

– Vi hörde ett högt ljud och jag tittade upp mot himlen för att se om det regnade, jag trodde att det var åska. Men himlen var klar, säger 24-åriga Farah Zamani från Kuwait, som shoppade i en av basarerna, till nyhetsbyrån Reuters.

Just nu är det lågsäsong för turismen; Ving uppger att resebolaget inte har några svenskar på plats. Stefan Chatzopoulos, informationschef vid Airtours, ger en liknande bild.

Utrikesdepartementet avråder inte från resor till Istanbul, men uppmanar svenskar att noga följa händelseutvecklingen.

– Det allmänna säkerhetsläget ger anledning att uppmana svenskar att undvika plötsliga folksamlingar och demonstrationer, men det är som tidigare, säger Veronica Nordlund vid UD:s presstjänst.

Serie av terrordåd

Svensken Emil Planting Mollaoglu och hans flickvän undkom explosionen av en tillfällighet – de hade planerat att besöka Sultanahmet just vid tiden för terrordådet:

– Men vi fastnade hemma lite längre än planerat, så vi kom aldrig iväg till torget dit vi skulle på morgonen, säger 24-åringen som studerar i Istanbul.

Turkiet har varit på tårna efter en serie attacker i landet som skyllts på Islamiska staten, samtidigt som en insats riktad mot kurdiska PKK pågår i de sydöstra delarna av landet.

I oktober attackerade två självmordsbombare en folkmassa med fredsaktivister i huvudstaden Ankara och 103 människor dog. Det var den blodigaste attacken i landets moderna historia.