Fakta: Hatbrott och miliser i USA

När demokraten Barack Obama valdes till president 2008 beräknades 42 regeringsfientliga miliser finnas i USA. 2011 var de 334 och de senaste åren har de minskat till 276. De ofta högerextrema miliserna bedöms ha provocerats av USA:s första svarta president men också av ökad invandring och världsläget, enligt medborgarrättsorganisationen Southern Poverty Law Center. Det finns en stark koppling mellan miliserna och hatbrott mot exempelvis muslimer, enligt organisationen.

I nuläget uppskattas 74 islamofobiska grupper vara aktiva i USA, enligt Rådet för amerikansk-islamiska relationer. 2013 var de 69 till antalet.

Källa: SPLC.org, Islamophobia.org, CNN

Männen uppges ingå i en milisgrupp vars medlemmar kallar sig The Crusaders (vilket kan översättas med korstågsfararna). Den federala polisen FBI ska ha haft ögonen på dem i åtta månader medan de övervägt olika mål, rapporterar amerikanska medier. Männen ska ha fastnat för lägenhetsbyggnaden i Garden City i västra Kansas där omkring 120 människor bor, de flesta muslimska somalier, och där en av lägenheterna används som moské.

Skrev manifest

De tre männen, som riskerar att dömas till livstids fängelse, hade köpt på sig vapen och skrivit ett manifest som de planerade att publicera efter attentatet, som skulle ske strax efter presidentvalet den 8 november. I det heter det att de ville "väcka människor", säger den federale åklagaren Tom Beall vid en presskonferens.

Enligt förhörsuppgifter som medborgarrättsorganisationen Southern Poverty Law Center (SPLC) tagit del av ska en av männen ha sagt: "Det enda jäkla sättet som det här landet någonsin kan vändas är genom ett blodbad, och det kommer att bli grymt och rörigt".

SPLC, som specialiserat sig på att bevaka hatgrupper och extremister i USA, skriver i en kommentar att de antimuslimska och invandrarfientliga strömningarna i landet ökat enormt de senaste åren.

"Antimuslimska grupper har exploaterat terrorattackerna i Paris och San Bernardino. Presidentkampanjen har också producerat några av de råaste . . . kommentarerna i mannaminne", heter det i ett uttalande från en av centrets chefer Heidi Beirich.

Moskéattacker

Organisationen kopplar de hatiska strömningarna till det ökade antalet regeringsfientliga milisgrupper i USA, som ökat kraftigt under Barack Obamas tid som president. I fjol fanns 276 sådana grupper i landet, 37 procent fler än året innan, enligt organisationens statistik.

Även Rådet för amerikansk-islamiska relationer vittnar om en alltmer hatisk stämning, enligt nyhetskanalen CNN. I fjol skedde 78 attacker mot moskéer i USA, fler än någonsin under ett enskilt år sedan statistik började föras 2009.