Fakta: Dödligt våld mot poliser i USA

Dödsskjutningen av fem poliser i Dallas är det dödligaste dådet som drabbar poliser i USA sedan 11 september 2001.

29 november 2009. Fyra poliser dödades på ett café i Washington. Den misstänkte gärningsmannen ska ha velat hämnas på poliser efter ett tidigare fängelsestraff. Mannen sköts ihjäl av polis två dagar senare.

21 mars 2009. Fyra poliser i Oakland, Kalifornien, dödades i två separata händelser under samma dag. Den 26-årige gärningsmannen sköt två poliser och flydde in i en byggnad. När insatsstyrkan bröt sig in i lägenheten sköt gärningsmannen ihjäl två poliser, innan han själv sköts ihjäl.

11 september 2001. I terrorattacken dödades sammanlagt 72 poliser, brandmän, tullpersonal och annan uniformerad personal.

19 april 1995. Åtta federala poliser, bland annat från underrättelsetjänsten, dödades i bombdådet i Oklahoma City, som totalt kostade 168 människor livet.

28 februari 1993. Fyra federala poliser från byrån för bekämpning av brott relaterade till alkohol, tobak, vapen och sprängmedel dödades när de skulle utföra en husrannsakan på Davidianernas ranch nära Waco i Texas.

Källa: CNN

Fakta: Uppmärksammade dödsskjutningar

I augusti 2014 skjuts den 18-årige, obeväpnade Michael Brown ihjäl i Ferguson i Missouri ihjäl med minst sex skott, efter att polis misstänkt honom för cigarettstöld. Stora protester och kravaller utbryter, vilka tar ny fart efter att en åtalsjury kommit fram till att inget åtal bör väckas mot polisen.

I april 2015 stoppas Walter Scott för ett trasigt bromsljus, i staden North Charleston. Det slutar med att han blir skjuten i ryggen åtta gånger av en polis när han försöker springa därifrån.

I juli 2015 får dödskjutningen av 43-årige Sam DuBose stor uppmärksamhet som ett exempel på övervåld med rasistiska undertoner i USA. Polismannen Ray Tensing som sköt åberopade nödvärn, men uniformskameran avslöjar att han aldrig var i akut fara.

I november 2015 släpps en film som visar hur 17-årige Laquan McDonald skjuts till döds med 16 skott av en polisman hösten innan. Publiceringen utlöste demonstrationer mot rasistiskt våld och president Obama sade sig vara mycket upprörd efter att ha sett klippet.

– Den misstänkte sade att han ville döda vita människor, särskilt vita poliser, säger polischefen David Brown.

Skjutningen är det dödligaste dådet som drabbat poliskåren sedan terrorattacken mot World Trade Center 2001. I videoklipp som lagts ut på nätet av vittnen hörs tjutande sirener och omfattande skottlossning eka mellan Dallas höga skyskrapor. Flera människor, de flesta av dem poliser skottskadades.

– Jag såg poliser bli skjutna, helt öppet framför mig. Medan vi sprang fortsatte de skjuta, vi visste inte var det kom i från, säger vittnet Cortney Washington till NBC.

Den misstänkte nu döde skytten har identifierats som den 25-årige militärveteranden Micah Johnson, uppger polisen. Han ingick i armén och har tjänstgjort i Afghanistan, enligt ett uttalande från den amerikanska försvarsmakten.

Polisen har hittat material för bombtillverkning i Johnsons bostad. Man har även hittat en skottsäker väst, vapen och ammunition

Efter dådet barrikaderade sig Johnson i ett garage. Sedan han pratat med polisens förhandlare, men vägrat samarbeta, dödades 25-åringen med hjälp av polisens bombrobot, som detonerade en sprängladdning.

– Han sade till våra förhandlare att slutet är nära, att han ska skada och skjuta fler av oss inom rättsväsendet och att det finns bomber överallt i garaget och i staden, berättar polischefen David Brown, polischef i Dallas, vid en presskonferens.

Inga bomber har dock hittats i området.

"Ingen gruppering"

Uppgifterna har gått isär om dådet utfördes av en eller möjligen flera personer. Tre personer har gripits av polisen. Men enligt polisen ska Johnson ha uppgett att han agerade på egen hand.

– Den misstänkte har sagt att han inte tillhör någon gruppering. Han uppgav att han gjorde det ensam, säger David Brown.

Enligt Brown ska Micah Johnson i samtal med polisen ha uttryckt ilska över dödsskjutningar utförda av poliser.

Utredarna har konstaterat att 25-åringen inte hade några kopplingar till terrororganisationer, varken i USA eller utomlands, säger Vita husets talesperson Josh Earnest.

Våldsbejakande grupper

Men Johnson sympatiserade troligen med våldsbejakande svart nationalism. Den misstänkte massmördaren följde ett flertal organisationer på Facebook som pekats ut som hatgrupper i USA – däribland the New Black Panther party och Nation of Islam som båda står för starka "anti-vita" och antisemitiska åsikter, rapporterar flera medier.

President Barack Obama kallar dådet, som inträffade under en demonstration mot polisvåld, "en ondsint attack".

– Vi känner ännu inte till alla fakta, men vad vi vet är att det har skett en ondsint och planerad attack, säger USA:s president Barack Obama på en presskonferens i Warszawa där han befinner sig för att delta i det pågående Natomötet.

Flaggar på halv stång

Obama har som en direkt följd av händelserna i Dallas beordrat att man ska flagga på halv stång fram till den 12 juli vid samtliga amerikanska regeringsbyggnader.

"Som en gest av respekt för polisattackens offer... beordrar jag härmed att den amerikanska flaggan ska flagga på halv stång" löd uttalandet från den amerikanske presidenten.

USA:s justitieminister Loretta Lynch varnade på fredagen för att låta våldet segra.

– Amerikaner runt om i landet känner hjälplöshet, osäkerhet och rädsla. De känslorna är förståeliga och de är motiverade. Men svaret får inte bli våld. Svaret är aldrig våld, sade hon.

Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton och Republikanernas kandidat Donald Trump ställde båda in sina planerade möten efter dådet.

Den demonstration vid vilken den misstänkte polismördaren slog till organiserades efter den senaste tidens händelser då två svarta misstänkta män skjutits ihjäl av poliser, en i Louisiana och en i Minnesota. Även på flera håll i USA som New York, Chicago och Los Angeles har demonstrationer, till största delen fredliga, organiserats.