Fakta: 224 omkom

Metrojets flyg 7K9260 från Sharm el-Sheikh till Sankt Peterburg försvann från radarn tidigt på morgonen lördagen den 31 oktober cirka 24 minuter efter start. Planet, av modellen Airbus A321, kraschade i ett bergigt område i Sinaiöknen och samtliga 224 personer ombord omkom.

Källa: TT

Källor inom utredningen kring flygkraschen säger att informationen från de svarta boxarna visar att "allt var normalt" till att de båda helt slutade att fungera omkring 24 minuter efter start och att "detta tyder på en mycket plötslig explosiv tryckförändring".

Källan säger till den franska nyhetsbyrån AFP att detta "starkt tyder på" att det kan ha funnits en bomb på planet.

USA:s president Barack Obama sade tidigare under fredagen att det kan röra sig om ett terrordåd. Den brittiske premiärministern David Cameron har uttryckt sig på liknande sätt.

"Sprängattentat"

Nu verkar det som att Rysslands president också tror det. President Vladimir Putin meddelade på fredagen att alla ryska flyg till och från Egypten stoppas.

– Jag tolkar det som att Putin har anslutit sig till teorin som framfördes av Cameron och Obama, att det var ett sprängattentat, säger Stig Fredrikson, journalist och Rysslandskännare.

Kristian Gerner, professor emeritus i historia och Rysslandsforskare vid Lunds universitet, delar Fredriksons uppfattning.

– Uppenbarligen så tar Putin det här som att det inte är en vanlig olycka utan någon form av attentat mot ett ryskt flygplan.

Brittiska tidningen The Times rapporterar att USA:s och Storbritanniens hypoteser bygger på information som snappats upp med hjälp av spionsatelliter. Amerikanska och brittiska underrättelsetjänster ska ha dragit slutsatserna efter att ha analyserat elektroniska meddelanden som sänts mellan extremiströrelsen Islamiska statens (IS) medlemmar i Syrien och Egypten.

Stoppade flyg

Tonen och innehållet i meddelandena övertygade analytiker om att en bomb hade placerats ombord av en passagerare eller flygplatspersonal, enligt The Times. Flera medier rapporterar dock att det är troligare att en anställd på flygplatsen smugglat ombord en bomb än att en passagerare har fört med sig explosivt material.

IS har sagt sig ligga bakom kraschen som skedde i lördags där samtliga 224 ombordvarande, främst ryska turister, omkom. Men såväl Ryssland som Egypten har manat till försiktighet i terrorspekulationer.

Brittiska myndigheter återupptog trafiken på fredagen, men alla planerade flygningar ser inte ut att bli av. Egyptiska myndigheter stoppade åtta Easyjet-flyg från att landa på turistorten, enligt flygbolaget. Stora folkmassor väntade då på att få åka hem från flygplatsen i Sharm el-Sheik.

Danmarks utrikesdepartement avråder invånarna från att resa till Sharm el-Sheikh om de inte nödvändigtvis måste åka dit, rapporterar danska TV2. Svenska UD har under flera år avrått från icke nödvändiga resor till turistorten.