Fakta: Offensiven i norra Syrien

De nordliga provinserna Idlib och Aleppo i norra Syrien har skakats av intensiva strider mellan rebeller och regeringsstyrkor de senaste månaderna – men också mellan olika rebellgrupper.

Ryska inledde en bombkampanj till stöd för president Bashar al-Assad i Syrien den 30 september förra året.

Staden Marat al-Numan ligger i provinsen Idlib och har omkring 40 000 invånare.

Det MSF-stödda bombade sjukhuset i Marat al-Numan är ett av omkring 150 sjukhus i Syrien som stöds av Läkare utan gränser.

Källa: AFP

Det MSF-stödda sjukhuset i närheten av Marat al-Numan i Idlibprovinsen inhyste bland annat två operationssalar. På måndagen bombades det i två flygattacker inom loppet av fem minuter, enligt organisationen.

Minst sju människor, patienter och sjukhuspersonal, har bekräftats döda och åtta ur personalen saknas.

Ytterligare ett sjukhus attackerades i norra Marat al-Numan, där två sjukvårdare dödades, uppger en oppositionsgrupp för brittiska BBC.

Barnsjukhus träffades

I den syriska staden Azaz, nära den turkiska gränsen, träffades samtidigt ett barnsjukhus och en skola som inhyser flyktingar av robotar, rapporterar Reuters med hänvisning till vittnesmål från en läkare och invånare. Minst 14 personer ska ha dödats, varav två barn, och flera skadades.

– Vi har evakuerat mängder av gråtande barn från sjukhuset, säger läkaren Juma Rahal till Reuters.

Rebeller har pekat ut Ryssland och al-Assadregimen som ansvariga för attackerna. Men det är ännu inte bekräftat vem som ligger bakom bombanfallen.

Enligt FN ska sammanlagt fem sjukhus och två skolor ha träffats i attackerna i Idlib- och Aleppoprovinsen.

Flera döda

Både den USA-ledda koalitionen och den syriska regimen, med stöd av Ryssland, genomför regelbundet flygbombningar i Syrien. Mego Terzian, chef för Läkare utan gränsers franska gren, säger enligt Reuters den senare parten troligen ligger bakom angreppet i Idlibprovinsen.

En sammanställning som MSF nyligen gjorde visar att 13 sjukvårdsbyggnader träffats i flyganfall i Syrien bara mellan den 1 januari och 10 februari.

– Vi ser att det har eskalerat. Det är fruktansvärt. Attacker av det här slaget resulterar i att civilbefolkningen hamnar i en ännu svårare situation än tidigare, säger Katrin Kisswani, ordförande för MSF i Sverige, till TT.

Välplanerade

Flygattacker är oftast välplanerade och den som fattar beslut om att angripa ett mål har vanligen tillgång till detaljerat underrättelsematerial, säger överstelöjtnant Anders Nygren, lärare i luftoperationer vid Försvarshögskolan.

– Sjukhus, skolor, kyrkogårdar, religiösa byggnader, allt finns inlagt i underrättelseunderlag som man tar väldigt stark hänsyn till.

– Det här är helt klart oacceptabelt, säger han.

Nygren har svårt att tro att Ryssland eller den USA-ledda koalitionen medvetet skulle bomba ett sjukhus. Den ansvariga parten kan ha velat angripa ett mål i närheten och av misstag träffat sjukhuset.

– Det finns en risk att det här eskalerar ytterligare, att när man väl träffat till exempel ett sjukhus så tappar andra föremål status som skyddade, allt från kyrkor till begravningsplatser.

På måndagen sade Syriens president Bashar al-Assad i ett tv-tal att det saknas förutsättningar en vapenvila i landet inom en vecka, vilket världsledarna enades om vid ett möte i München i helgen.