Alla sju attentatsmän bar identiska bombvästar och tvekade inte att utlösa dem. Det är ett oroande tecken på att jihadister som angriper Frankrike har bytt taktik.

Till skillnad från självmordsattackerna i London 2005, där gärningsmännen förvarade sprängämnen i ryggsäckar, bar förövarna i Paris självmordsvästar som normalt förknippas med bombningar i Mellanöstern.

– Självmordsvästar kräver en ammunitionsspecialist. Att göra en pålitlig laddning är inget som vem som helst kan, säger en fransk tidigare underrättelsechef som inte vill framträda med namn till AFP.

Känsligt ämne

Västarna innehöll det egentillverkade explosiva sprängämnet TATP (acetonperoxid), som är tämligen känsligt och oberäkneligt. Dessutom ingick ett batteri, en detonationsknapp och granatsplitter för att maximera skadorna.

– De hämtade inte med sig de här västarna från Syrien: ju mer du skakar de här grejerna, desto mer mångfaldigar du riskerna, säger underrättelsechefen som utgår från att bombexperten troligen är kvar i Frankrike eller Europa och att kunskaperna lär ha införskaffats i "jihadist-områden".

Ingen kanonmat

Andra specialister som AFP kontaktat bekräftar att västarna förmodligen var gjorda av någon utanför gruppen som utförde attackerna.

– Explosionsspecialisten är alltför värdefull. Han deltar aldrig i attacker, säger Alain Chout, en tidigare chef vid franska underrättelsetjänsten DGSE.

En annan före detta DGSE-tjänsteman, Pierre Martinet, lägger orden ännu mer rättframt:

– Bombtillverkaren är aldrig kanonmat.