FAKTA:LÅNGA VÄNTETIDER

Just nu saknas omkring 16 500 studentbostäder på 13 orter.

Störst är behovet i Stockholm där 10 000 nya studentlägenheter behövs.

I Lund har universitetet i år dragit ned på utbildningsplatser och de nya studenter som köar till bostad i Lund är 15 procent färre än vid samma period i fjol.

Nyproduktionen av bostäder ökar på flera håll i landet men många projekt skjuts upp.

Några bromsklossar för ökad nyproduktion av bostäder är höga byggkostnader, brist på mark och långa planprocesser.

I höst har högskolor och universitet i landet ökat sin antagning jämfört med i fjol, från 265 714 till 267 966.

För att få en egen studentlägenhet i Lund ligger väntetiden på minst två år. Den som söker egen studentlägenhet i Stockholm kan få vänta i tre till sex år.

I Göteborg är väntetiderna för en studentlägenhet mellan tre och fem år.

Källa: TT, Studentbostadsföretagen och tidningen Hem&Hyra.

– Studenter hoppar av eller avstår från att ens ansöka till kurser på orter där de inte hittar bostad. Det gäller dem som vill studera på orter som Luleå såväl som Malmö, Stockholm och Göteborg, säger Caroline Sundberg, ordförande vid Sveriges Förenade Studentkårer, till TT. Detta säger hon sig veta utifrån samtal med studentkårer och samtal med studenter runtom i landet.

Bostadsbristen gör att fokus för studietiden för många studenter inte blir studier, utan att hitta tak över huvudet, påpekar hon.

Lättat tryck
Samtidigt har trycket på studentbostäder i exempelvis Stockholm och Lund lättat något, rapporterar tidningen Hem & Hyra. Ett skäl är att intresset för högre studier har minskat något den senaste tiden, enligt tidningen. Samtidigt rapporterar lokala medier om högskolor och universitet som har ökat sin antagning och tar emot fler studenter jämfört med i fjol. Så trots lätnaderna tar det fortfarande minst ett år att få rum i studentkorridor på någon av Sveriges största studieorter.

Lovar kortare väntetid
Men nya studentbostäder byggs på flera håll i landet. De närmaste två åren ska 500 nya studentbostäder byggas i Lund. Enligt Ingrid Gyllfors, vd vid Stiftelsen Stockholms studentbostäder, blir väntetiden i Stockholm kortare i framtiden.

– Nu är trycket ännu högt, men nya studentbostäder byggs även i Stockholm. Om två år kanske väntetiden för ett rum i korridor är fem månader och för en egen studentlägenhet två år, säger hon till TT.

Bostadsbolagen vill trots allt ha en viss kö till sina bostäder för att kunna gå runt, medger Ingrid Gyllfors.

– Har vi ingen kö till studentbostäderna till hösten kanske vi har lägenheter som står tomma till våren, säger hon.