Fakta: Opinionen enligt Demoskop

Parti Stöd i procent Förändring*

S 23,0 -4,3

MP 5,5 -0,2

V 7,1 +1,7

M 27,2 +3,4

L 5,8 -0,5

C 6,6 -0,8

KD 3,0 +0,1

SD 18,8 +0,1

I procentenheter jämfört med förra mätningen.

Undersökningen gjord 26 januari–2 februari 2016 med hjälp av telefonintervjuer.

1 256 intervjuer genomfördes.

Frågan löd: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?

Källa: Demoskop/Expressen.

Demoskops väljarbarometer har aldrig tidigare visat en lägre siffra för Socialdemokraterna och de rödgröna partierna sedan mätningarna inleddes för 26 år sedan.

I den senaste mätningen svarade 23 procent att de skulle rösta på partiet om det vore val i dag, jämfört med 27,3 procent i januari. De rödgröna partierna samlar 35,7 procent av väljarna, en tillbakagång med 2,7 procentenheter sedan förra månaden.

Förlorar män

Socialdemokraternas tapp är särskilt stort bland män, enligt Demoskop.

– Under längre tid har partiet tappat mark som ett brett medelklassparti för förvärvsarbetande. Medelåldern bland sympatisörerna har långsamt krupit uppåt och de har haft svårt att vinna de unga, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop till expressen.se.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger till Expressen att stödet är för lågt.

– Det borde vara högre naturligtvis. Det sticker jag inte alls under stol med. Vi har påbörjat ett väldigt viktigt samhällsbygge som jag känner mig helt trygg med, och jag känner att det är rätt för Sverige. Vi har slutat med skattesänkningar, nu är det gemensamma investeringar som gäller, säger Löfven till expressen.se.

– Människor känner oro, inte minst i flyktingsituationen, och den oron är förståelig och jag begriper den fullt och väl.

Moderaterna störst

Moderaterna har gjort en omvänd resa jämfört med S sedan den tidigare mätningen och blir största parti: 27,2 procent ger nu sitt stöd till partiet jämfört med 23,8 procent i januari. Det sammanlagda stödet för de borgerliga allianspartierna, 42,6 procent, är det högsta på tre år i en Demoskopmätning.

Sverigedemokraterna ökar från 18,7 procent i januari till 18,8 i februari.