Fakta: Havsisen i Arktis

Havsisen i Arktis når normalt sin största årliga utbredning i skiftet februari-mars. Den genomsnittliga utbredningen för februari under åren 1981-2010 har varit 15,4 miljoner kvadratkilometer, men de senaste åren har den tenderat att vara betydligt mindre. Årets utbredning är 14,22 miljoner kvadratkilometer, den lägsta siffran som noterats sedan mätningarna startade.

Orsaken till bottenrekordet är högre vintertemperaturer än normalt, vilket i sin tur kan hänga samman med väderfenomenet El Niño i Stilla havet. El Niño höjer temperaturerna över stora områden på jordklotet.

Källa: NSIDC.

Uppgifterna kommer från National Snow and Ice Data Center i Boulder, USA.

Havsisen i Arktis når normalt sin allra största utbredning under första halvan av mars. Forskarna konstaterar att om inget exceptionellt inträffar de närmaste dagarna, är ett nytt bottenrekord ett faktum.

Utbredningen är nu 1,16 miljoner kvadratkilometer under genomsnittet för februari-mars mellan 1981 och 2010.

– Det är inte så överraskande, med tanke på den senaste tidens utveckling. Det har varit sju till åtta grader varmare än normalt i Arktis den här vintern, säger Tom Arnbom, ansvarig för Arktisfrågor på Världsnaturfonden (WWF).

Oron växer nu för att djurlivet i den arktiska regionen ska ta stryk. En art som drabbats av isbristen är grönlandsälen. Den största populationen utanför Newfoundland i östra Kanada är hårt drabbad.

– En halv miljon ungar riskerar att dö i år. Det är bara att hoppas att sälarna flyttar längre norrut till isen utanför Labrador, säger Arnbom.