– Vi räknar med att det finns en halv miljon syrier i belägrade byar som vi inte har tillträde till, säger Jesper Måbeck vid Svenska Röda korset.

Fakta: Första hjälpsändningen sedan oktober

Röda korset beräknar att runt 60 000 människor nu nåtts av den första konvojen i måndags.

Hjälpsändningen var den första sedan i oktober.

Enligt Läkare utan gränser (MSF) har 28 människor dött av svält.

– Vi räknar med att det finns en halv miljon syrier i belägrade byar som vi inte har tillträde till. Vi behöver få fortsatt tillgång till befolkningen, de har rätt till humanitär hjälp, säger han och pekar på att behoven är stora och svåra att rangordna: Mödrar som på grund av undernäring inte producerar bröstmjölk till sina barn, sjuka och sårade människor.

Den första kolonnen med nödhjälp har distribuerat mat, filtar, medicin och andra förnödenheter i Madaya och två andra syriska byar. Nästa hjälpsändning är planerad till på torsdag. Men det behövs mer än en engångsinsats som denna, säger Melker Måbeck.

Internationella Rödakorskommittén, FN och Syriska Röda halvmånen förhandlar nu med syriska regimen, oppositionen och andra parter. Det gäller dels att kunna evakuera människor i Madaya som behöver akut sjukvård, dels att få fortsatt tillstånd att köra in hjälpsändningar.

– Tecknen i dag är positiva, att vi äntligen fått tillträde efter många månaders försök. Senast vi var där var i oktober och redan då var situationen svår, säger Måbeck.