Fakta: FN:s humanitära toppmöte

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har tagit initiativ till det humanitära toppmötet i Istanbul, det första någonsin, eftersom världen plågas av "den högsta nivån av mänskligt lidande sedan andra världskriget". 150 medlemsstater deltar, liksom många organisationer. Totalt väntas cirka 5 000 personer till mötet.

Antalet konflikter i världen har ökat de senaste tio åren vilket tvingar allt fler människor att fly. 2005 var 37 miljoner människor på flykt undan våld och konflikter, 2015 var de 60 miljoner – den högsta siffran sedan andra världskriget.

Av de 60 miljonerna är cirka 38 miljoner internflyktingar, 20 miljoner flyktingar och 2 miljoner asylsökande.

Människor som flyr konflikter är i genomsnitt på flykt i 17 år.

Mellan 2008 och 2014 har dessutom 184 miljoner människor tvingats fly på grund av katastrofer som jordbävningar, jordskred och översvämningar.

Källa: Worldhumanitariansummit.org, FN och UD

Det var i samband med att Tysklands förbundskansler Angela Merkels pratade enskilt med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som varningen kom.

– Låt dem fortsätta med sitt dubbelspel, låt dem fortsätta att inte hålla löften de gett turkiska medborgare, sade Erdogans ekonomiske rådgivare Yigit Bulut till den statliga tv-kanalen TRT Haber och varnade för "radikala beslut" i form av upprivna EU-överenskommelser.

Djup oro

Merkel i sin tur sade till Reuters att hon tagit upp sin oro över den kontroversiella lag som Turkiets parlament nyligen godkände, som gör det möjligt att åtala oppositionella parlamentsledamöter från exempelvis pro-kurdiska HDP.

– Beslutet att dra tillbaka åtalsimmunitet från var fjärde parlametsledamot. . . orsakar djup oro, sade Merkel och betonade vikten av att Turkiet har ett starkt parlament.

I början av maj avgick premiärminister Ahmet Davutoglu och i förra veckan blev det klart att han efterträds av Erdogans allierade, transportminister Binali Yildirim.

I sammanhanget spelar också flyktinguppgörelsen mellan Turkiet och EU från i mars in, enligt vilken Turkiet ska ta tillbaka alla migranter som illegalt tar sig till Grekland och i gengäld skicka en syrisk flykting till EU för varje person som återförs. I avtalet finns vissa eftergifter till Turkiet, som visumlättnader. Men för att dessa ska träda i kraft måste Turkiet uppfylla 72 kriterier, bland dem en ändring av landets anti-terrorlagar, vilket Erdogan inte vill.

Merkel sade också att målet med visumfria resor för turkiska medborgare till EU från den 1 juli sannolikt måste senareläggas.

Efter mötet med Merkel hette det dock att ett särskilt möte skulle hållas för att diskutera Turkiets kamp mot terror, samt att de båda ledarna är överens om att fortsätta samarbetet mot olaglig invandring, rapporterar Reuters

Duckar ansvar

Turkiet huserar nu nära tre miljoner flyktingar från främst Syrien och Irak. Vid inledningen av FN-toppmötet, som hålls i en tid då 125 miljoner människor världen över är i behov av humanitär hjälp och 60 miljoner beräknas vara på flykt undan krig och konflikter, betonade Erdogan att det nuvarande systemet inte räcker till.

– Bördan bärs bara av vissa länder, alla bör ta ansvar från och med nu, sade Erdogan och lade till att det finns tendenser hos världssamfundet att undvika ansvar, vilket hans land "bittert erfar".

Hittills har bara 177 syrier förts från Turkiet till EU, enligt brittiska The Guardian. Utrikesminister Margot Wallström, som deltar i toppmötet, säger att systemet inte kommit igång ordentligt ännu.

– Det här är bräckligt och svårt, men vi måste jobba på, säger hon och lägger till att hon hoppas på större globala åtaganden.