I en stökig session där de nya ledamöterna skulle sväras in tågade ledamöterna från president Nicolás Maduros socialistparti ut i protest mot den nye talmannen Henry Ramos, som man angåg hade brutit mot reglerna genom att hålla ett tal.

– Vad lovade vi i vår kampanj? Att återge den lagstiftande grenen sin autonomi, sade Ramos i sitt öppningstal och tillade att parlamentet tidigare hade varit presidentpalatsets "högtalare" och "ekokammare", skriver Reuters.

Maduro klagar

I valet i december fick oppositionsalliansen MUD så kallad supermajoritet, två tredjedelar av parlamentets 167 platser. President Maduro har klagat hos högsta domstolen att flera av oppositionens ledamöter fuskat sig till sina mandat i valet. HD har gett honom rätt, och diskvalificerat en handfull parlamentsledamöter – just så många att oppositionen inte längre uppnår supermajoritet.

När det nya parlamentets svors in på tisdagen suspenderades tre ledamöter från oppositionen och en från socialistpartiet i väntan på domstolens utslag.

Inför parlamentets öppnade har Maduro gjort vad han kunnat för att begränsa parlamentets makt. I måndags retade Maduro upp valets segerherrar genom att genomdriva en lag som ger honom större makt över Venezuelas centralbank.

Oroligt USA

Maduros agerande har fått USA att uttrycka sin oro inför det venezuelanska parlamentets tillträde.

– Vi är oroade över den venezuelanska regeringens försök att lägga sig i den nya nationalförsamlingens utförande av det arbete som fastställs i grundlagen, sade John Kirby, talesman för USA:s utrikesdepartement, enligt nyhetsbyråer.

Det sydamerikanska landet är redan i djup kris, med världens högsta inflation och brist på många basvaror. Nu väntar flera år av ännu större osäkerhet, och konflikt mellan presidentpalatset Miraflores och nationalförsamlingen, som ligger bara några kvarter i från varandra i centrala Caracas. Nästa presidentval är inte förrän 2019.