– Gänget stannade upp och tittade på oss och när vi gick vidare hörde jag en flaska krossas. Sedan skrek de "kom då".

Vittnesmål från en kompis till Showan Shattak som också är målsägande.

Fakta: Attacken på Möllevången

Natten till den 9 mars 2014 utbröt bråk mellan två grupper på Kristianstadsgatan i centrala Malmö. Berättelserna går isär om vem som gick till angrepp, men enligt åklagaren var det de åtalade som omotiverat attackerade först. De anklagade menar i sin tur att de attackerades av en större grupp vänsteraktivister, och om de använt sig av våld så har det varit i självförsvar. Flera personer skadas allvarligt efter att ha blivit huggna med kniv, bland dessa MFF-profilen Showan Shattak.

Två män står åtalade på sammanlagt sex åtalspunkter. En 29-årig man åtalas för misshandel, försök till mord och innehav av narkotika. En 32-årig man åtalas för misshandel, grov misshandel och försök till mord. Båda männen nekar till anklagelserna.

32-åringen har tidigare kandiderat för det numera nedlagda nazistiska Svenskarnas parti, både lokalt och till riksdagen.

Under måndagen inleddes rättegången mot de två män som natten till den 9 mars 2014 misshandlade fyra personer, varav två så allvarligt att de var nära att dö. Det var fullsatt i rättssalen när åklagare Sofia Eilertsson Olsson presenterade analysen från det stora antalet dna-prov som utförts med blod från brottsplatsen och de inblandades kläder.

Under eftermiddagen inleddes förhören med de fyra som skadades.

– Gänget stannade upp och tittade på oss och när vi gick vidare hörde jag en flaska krossas. Sedan skrek de "kom då", sade en av de som överfölls när han beskrev hur våldet startade.

Nya uppgifter från försvaret

Kort innan rättegången inleddes utbröt i väntrummet ett kort meningsutbyte mellan en av de målsägande, MFF-profilen Showan Shattak, och en man som enligt egen utsago befann sig i tingsrätten "för att följa med cirkusen". Men det lugnade ner sig utan att någon behövde ingripa.

Inledningsvis var fyra personer misstänkta för inblandning men i slutänden blev två åtalade. Den ene av dem, en 32-årig nazist, höll sig länge undan polisen, men kunde till slut gripas i Ukraina och utlämnas till Sverige. Nazisten har varit ovillig att prata och genomgående bemött polisens förhörsfrågor med "inga kommentarer".

Enligt åklagaren Sofia Eilertsson Olsson har han nu meddelat att han under rättegången kommer att berätta sin version av händelserna, vilket i så fall skulle tillföra helt nya uppgifter till fallet. Detta sker troligtvis under tisdagen.

Lugn demonstration

Redan en timme innan rättegången drog i gång på måndagsmorgonen hade närmare 70 personer samlats utanför Malmö tingsrätt för att visa sitt stöd för de målsägande.

– Vi känner oss väldigt lugna och glada. Aktionen handlar främst om att vara närvarande och skapa god stämning utanför tingsrätten under den kommande veckan, säger Matilda Renkvist från nätverket Skåne mot rasism, som bjöd på kaffe och fika.

Rättegången beräknas pågå fram till fredagen.