Fakta: Sydkinesiska sjön

Sydkinesiska sjön, eller Sydkinesiska havet, är till ytan åtta gånger större än Sverige och omges av ett tiotal länder. Här finns en mängd småöar och rev och de två stora, i huvudsak obebodda, ögrupperna Spratly och Paracel.

Havet, som är viktigt för sjöfarten, har rika fiskevatten och sannolikt enorma olje- och gastillgångar. Kina gör anspråk på i princip hela Sydkinesiska sjön, medan andra omgivande länder gör anspråk på flera av öarna och ögrupperna.

Territoriella tvister har förekommit i området i århundraden. 1974 tog Kina Paracelöarna från Vietnam och 1988 drabbade de båda länderna samman om Spratlyöarna. Tiotals soldater dog vid båda tillfällen.

Kina, Vietnam och Taiwan gör anspråk på ögrupperna Spratly och Paracel i sin helhet, medan Filippinerna, Malaysia och Brunei gör anspråk på vissa av Spratlyöarna.

Såväl Kina som Filippinerna gör anspråk på Panatag-reven (Huangyan på kinesiska, Scarborough Shoal på engelska), som ligger 23 mil väster om Filippinernas huvudö Luzon. 2012 tog Kina kontrollen över öarna, efter ett bråk om vilken nation som hade rätten att fiska där.

Källor: BBC, UI

– Länder utanför borde spela en konstruktiv roll i frågan, inte tvärtom. Frågan om Sydkinesiska sjön har blivit överhettad på grund av provokationer från vissa länder, som görs i deras egna själviska intressen, säger den kinesiske amiralen Sun Jianguo under en säkerhetskonferens i Singapore, enligt nyhetsbyrån AFP.

Uttalandet kommer en dag efter att USA:s försvarsminister Ashton Carter varnat för att Kina kan bli isolerat om landet går vidare med planer på att bygga på den omstridda ögruppen Panatag utanför Filippinerna.

Kina gör anspråk på i princip hela Sydkinesiska sjön och har under senare år både byggt ut flera öar och byggt anläggningar på öarna, bland annat landningsbanor.

Peking förbereder, enligt Hongkong-tidningen South China Morning Post, att inrätta en flygförsvarszon över området, något enligt USA:s utrikesminister John Kerry ytterligare skulle öka spänningarna.

– Vi betraktar en flygförsvarszon över delar av det Sydkinesiska havet som en provokativ och destabiliserande handling som per automatik skulle öka spänningarna, säger Kerry enligt AFP.