Tipsen som funkar – och inte funkar

Kortisonkräm: Har en läkande effekt genom att den minskar rodnaden och inflammationen i huden. 

Kylbalsam: Kyler och dämpar hettan, men lindar inte brännan på något annat sätt.

Aloe vera – sägs kunna minska svedan och mjuka upp torr, solbränd hud: Rekommenderas inte av sjukvården. Vissa menar att det minskar inflammation, men samtidigt finns det många som är överkänsliga och som kan få en allergisk reaktion.

Yoghurt – påstås kyla huden och kunna läka huden snabbare tack vare att den stabiliserar pH-värdet: Det stämmer att yoghurt svalkar, men den har ingen läkande effekt. 

Gurka – rekommenderas främst för solbränd hud i ansiktet: Kan vara svalkande, men inte mer än så. 

Vinäger – sägs kunna lindra brännan och förhindra infektion i huden: Oklart om det kan ha någon verkan på solbränd hud. Däremot kan det hjälpa lite grand vid brännskador av maneter. 

Källa: Carin Sandberg, hudläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset

Efter den kalla, regniga och lite deppiga inledningen på sommaren är det nog många som de senaste dagarna har tagit tillfället i akt och tillbringat en hel del tid utomhus i den härliga solen och värmen.

Men det gäller att vara försiktig med solandet. Det krävs nämligen inte särskilt mycket för att huden ska ta skada av solens ultravioletta strålar. 

– Även de som aldrig blir röda får för mycket sol på sig, säger Carin Sandberg, hudläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. 

Det första och tydligaste tecknet på att man har bränt sig är som bekant att huden blir röd och lite svullen, och att den svider och hettar. Det första man ska göra då är att undvika solen helt och stanna inomhus eller i skuggan tills dess att huden har läkt.

LÄS MER: Här är ställena som vi oftast får hudcancer

– Totalt solförbud gäller, annars förvärras skadan och så ökar risken för att man ska drabbas av hudcancer, säger Carin Sandberg, som också rekommenderar att smörja den brända huden med vanlig kortisonkräm som finns på apoteken. 

– Den reparerar skadan lite. Sedan kan man ju dämpa hettan med kylbalsam eller kalla och fuktiga handdukar, säger hon. 

Vid allvarligare brännskador kan det bildas blåsor i huden och då kan det vara dags att bege sig till vårdcentralen, där en läkare kan skriva ut recept till en starkare kortisonkräm.

LÄS MER: Soldyrkaren Glenna fick hudcancer – blev bara 26 år

Men Carin Sandberg rekommenderar att man skyddar sig ordentligt när man vistas i solen, så att man slipper att bränna sig. 

– Vi vet att det ger en ökad risk för cancer att bränna sig. Det bästa sättet att skydda sig är med kläder och minst 30 i solskyddsfaktor, säger hon.

LÄS MER: Solskyddfaktorn lurar dig: Ger oss falsk trygghet