"Det är allvarligt för vår demokrati."

Glauco Peres da Silva, professor i statsvetenskap vid São Paulos universitet, USP, om den politiska krisen i Brasilien.

Fakta: Rousseffs öde avgörs efter OS

Den nu avstängda presidenten Dilma Rousseffs öde avgörs i augusti. Av allt att döma sker det i slutet av månaden, efter OS. Då ställs hon inför riksrätt. Om Rousseff befinns skyldig kommer den tillförordnade presidenten Michel Temer att sitta mandatperioden ut, fram till 2018.

Rousseff har anklagats för att ha dolt budgetunderskott genom att låna pengar ur statliga banker, något som även tidigare presidenter har gjort utan att det setts som brottsligt.

Både Arbetarpartiet (PT) och andra partier som Michel Temers PMDB berörs av de korruptionsutredningar som just nu pågår. Flera ministrar ur Temers regering har redan varit tvungna att avgå.

Fakta: Operation biltvätt

Flera stora byggföretag misstänks ha ingått i en kartell som gjorde hemliga utbetalningar till det stora statliga oljebolaget Petrobras direktörer för att få kontrakt.

Pengarna gick till att finansiera valkampanjer och muta politiker.

En del av pengatvätten sköttes från en bensinstationskedja, något som gett utredningen av korruptionshärvan dess namn – Operação lava jato (Operation biltvätt).

Som första sydamerikanska land arrangerar Brasilien de olympiska sommarspelen, med pampig och påkostad invigningsceremoni den 5 augusti. Men tajmingen kunde ha varit bättre. Zika-virus, ekonomisk recession och – inte minst – en politisk kris som saknar motstycke i det demokratiska Brasilien, där militärdiktaturen föll 1985.

– Det här är mycket allvarligt för vår demokrati. Krisens rötter når djupt ned i det politiska systemet, säger Glauco Peres da Silva, professor i statsvetenskap vid São Paulos universitet, USP, till TT.

Många insyltade

Korruptionshärvorna har avlöst varandra. En av dem går under namnet Operação lava jato – Operation biltvätt. Den 12 maj togs makten över av en grupp konservativa vita män som tvingade bort den sittande presidenten, Arbetarpartiets Dilma Rousseff, "Dilma" i folkmun. Hon ställdes inför riksrätt anklagad för att ha dolt budgetunderskott på olaglig väg, och över en natt hade det brasilianska folket fått en ny ledning. Michel Temer installerades som tillförordnad president.

– Många högt uppsatta politiker och näringslivstoppar är inblandade i härvan. Med riksrätten hoppades politikerna, flera av dem sitter i regeringen, på att undersökningarna kring lava jato skulle stoppas eller i alla fall avta. Men det har regeringen Temer inte lyckats med, säger Glauco Peres da Silva.

I detta fall agerar rättsväsendet helt självständigt och har inte kunnat påverkas, tillägger han.

En statskupp?

Somliga kallar det statskupp. Glauco Peres da Silva håller med om att det som har skett kan tolkas som en statskupp, men påpekar i samma andetag att presidenten ställs inför riksrätt på laglig väg.

– Det finns de som anser att Dilma har gjort sig skyldig till brotten hon anklagas för. Personligen tror jag inte det. Oavsett utfallet så kommer det här ha allvarliga konsekvenser vars omfattning vi ännu inte känner till, konstaterar Glauco Peres da Silva.

Att den nya tillförordnade regeringen inte innehåller en enda kvinna eller en enda representant för den stora afrobrasilianska befolkningen är också allvarligt ur demokratisynpunkt, påpekar Glauco Peres da Silva:

– Det innebär ett stort steg tillbaka. Regeringen Temer är absolut inte på något sätt representativ för den brasilianska befolkningen. Stödet för honom är mycket dåligt och han är inte alls populär.

Salt i såren

Som salt i såren upplever Brasilien den värsta ekonomiska recessionen sedan 1930-talet. Råvarupriser har gått ned och arbetslösheten och inflationen ökar i ett land som tidigare hade en imponerande ekonomisk utvecklingstakt. Mycket av skulden för det skakiga ekonomiska läget har lagts på Dilma Rousseff, och opinionssiffrorna dalar.

– Det är viktigt att tillägga att stora brasilianska företag som det statliga oljebolaget Petrobras är involverade i skandalerna och har dragits in i den politiska krisen. Det påverkar naturligtvis deras verksamhet och resten av vår ekonomi, säger Glauco Peres da Silva.