Fakta: Breiviks rättegång

Rättegången hålls av säkerhetsskäl i gymnastiksalen i Telemarksfengelset där Breivik sitter inlåst.

Under tisdagen höll Breiviks advokat Øystein Storrvik samt regeringsadvokaten Marius Emberland anföranden.

Det framkom bland annat att Breivik har fått och skickat sammanlagt 4 000 brev. Omkring 600 av dessa har stoppats.

Tre personer har nekats att få träffa och skriva brev till Breivik.

Øystein Storrvik framhöll i sitt anförande att Breivik har satts i handfängsel vid över 1 000 tillfällen under 2012. Han ska också utsatts för kränkande behandling i form av nakenvisiteringar, bland annat inför kvinnliga fångvakter.

Emberland påpekade å andra sidan under sitt anförande att Breivik inte visat tecken på att ha tagit skada av isoleringen.

Han menar att Breivik tagit del i vissa aktiviteter. Han har fått fira jul med en fängelsepräst som gav honom julklapp. Han har fått rösta i kommunvalet och dessutom deltagit i byggandet av ett pepparkakshus.

Breiviks hälsning blev starten på den rättegång som ska pågå till och med fredag där den terrordömde massmördaren stämmer den norska staten för att ha kränkt hans mänskliga rättigheter under tiden i fängelse. Hälsningen uppmärksammades av en rad medier på plats i Telemarksfengelset i Skien där rättegången av säkerhetsskäl hålls.

– Han vill visa att han är och förblir en fascist och inte har knäckts av fängelset utan blir sina fascistiska ideal trogen, säger religionshistorikern och författaren Mattias Gardell till TT.

Träffat Breivik

Han är den enda utomstående personen som träffat Breivik i fängelset. Detta i samband med att Gardell skulle skriva boken Raskrigaren om seriemördaren Peter Mangs.

Gardell betonar vikten av en balanserad rapportering kring Breiviks rättegång då han påpekar att massmördaren söker uppmärksamhet genom medierna. Det är också beslutat att Breiviks eget anförande på onsdag inte ska få TV-sändas.

– Breivik vill visa sina anhängare att han fortfarande finns och inte vikt ned sig. Han fruktar väl att han blir gårdagens nyhet och glöms bort. Han ser det här som ett tillfälle att saluföra sina idéer, säger Mattias Gardell.

Brievik har menat att förhållandena med små möjligheter att träffa och kommunicera med andra människor, skadat honom. Sedan 2012 har han förutom Mattias Gardell endast fått träffa en person, sin mamma, som kort innan hon gick bort i cancer fick träffa sonen och ge honom en kram.

Breiviks advokat Øystein Storrvik framhöll också vad de anser är förnedrande behandling, bland annat i form av nakenvisiteringar och bruket av handfängsel.

– Alla människor som sitter i fängelse förändras av den erfarenheten men det tycks inte ha påverkat hans politiska grundhållning utan Breivik definierar sig fortfarande som fascist. Han är frustrerad över att han inte får tillgång till internet och fritt brevväxla med sympatisörer. Han har långtgående planer på hur den fascistiska staten ska se ut men då han sitter i fängelse bygger de på att andra förverkligar dem, säger Mattias Gardell.

Ingen ånger

Marius Emberland, jurist hos Regjeringsadvokaten (den norska justitiekanslern) lyfte i sin tur fram att Breivik under sin tid i fängelset inte visat några som helst tecken på ånger men inte heller några tecken på skada av isoleringen.

Under onsdagen ska Breivik själv framträda med start klockan 9. Gällande utgången av rättegången, säger Mattias Gardell:

– När det gäller den delen om hans möjlighet att få tillgång till internet tror jag inte rätten kommer att komma fram till annat än att norska staten har behandlat det på rimligt sätt. Aspekterna kring kroppsvisiteringar och förnedrande behandlingar är kanske mera en öppen fråga.