Fakta: SNP och Plaid Cymru

Skotska nationalistpartiet (SNP) grundades 1934 genom samgående av flera tidigare nationalistpartier. Partiet har en socialdemokratisk ideologi, strävar efter självständighet för Skottland och är för närvarande landsändens klart största parti, med 63 av 129 mandat i det skotska parlamentet och 54 av 59 skotska mandat i det brittiska parlamentet. SNP leds sedan 2014 av Nicola Sturgeon (född 1970).

Plaid Cymru (Walespartiet) grundades 1925 och verkar för självständighet för Wales. Partiet är socialdemokratiskt och för närvarande näst störst i det walesiska parlamentet med 12 av 60 mandat. I det brittiska parlamentet har dock partiet endast 3 av 40 walesiska mandat. Plaid Cymru leds sedan 2012 av Leanne Wood (född 1971).

Fakta: Förenade kungariket

Förenade kungariket av Storbritannien och Nordirland – Storbritannien i vardagslag – är till ytan något större än halva Sverige och har cirka 65 miljoner invånare.

Historiskt blev England under medeltiden den dominerande makten på de brittiska öarna. Irland invaderades i omgångar sedan 1100-talet, Wales erövrades definitivt under 1200-talet medan Skottland anslöts i en personalunion år 1603. År 1707 skapades det gemensamma kungariket Storbritannien, dit även Irland formellt anslöts från 1801 då det irländska parlamentet avskaffades. Nuvarande utseende gäller sedan 1922, då merparten av Irland – 26 av 32 grevskap – blev självständigt.

Politiskt finns ett gemensamt parlament i London där också den brittiska regeringen sitter. Skottland, Wales och Nordirland har samtidigt egna regionala parlament med varierande självstyre. England saknar dock en egen politisk församling.

"Nid gwleidyddiaeth fel arfer" – inte gammal vanlig politik – står det stolt ovanför ingången till Plaid Cymrus kontor i västra Cardiff.

– Vår lojalitet är till Wales, fastslår Neil McEvoy, en av Walespartiets tolv ledamöter i det regionala parlamentet.

När kampanjarbetarna pratar ihop sig låter det som rena rama alviskan ur Sagan om Ringen. Här inne är Wales och det walesiska språket fullt ut levande, även om totalt bara 20 procent av landsändens tre miljoner invånare talar det gamla kelt-språket.

Självständighet?

Wales-anhängarna andas dessutom morgonluft. Det nationalistiska uppsvinget i Skottland har smittat av sig – om än inte alls lika mycket som uppe i norr, där skottarna i september 2014 till och med var nära att rösta tillbaka sin självständighet efter 300 år i union med England.

Skotska nationalistpartiet SNP har dessutom lämnat en tydlig varning. Om britterna, mot skottarnas vilja, beslutar sig för att lämna EU i den folkomröstning som hålls den 23 juni så kommer Skottland att kräva en ny självständighetsomröstning.

– Jag skulle vilja se Skottland självständigt och jag vill se det snarare förr än senare, sade den regionala regeringschefen Nicola Sturgeon – SNP:s partiledare – i en BBC-intervju i början av maj.

Vill stanna i EU

I både Skottland och Wales finns ett starkt opinionsstöd för ett fortsatt medlemskap i EU, inte minst av ekonomiska skäl.

Mycket av Storbritanniens EU-kritik uppfattas här dessutom som engelsk snarare än brittisk.

– Medan engelska politiker talar om hur mycket de betalar till EU så är faktiskt Wales en nettomottagare. EU-stödet är viktigt här. Varifrån ska vi annars få de pengarna? undrar Neil McEvoy i Cardiff.

Skottland och Wales är samtidigt betydligt mer vänsterinriktade än det Tory-dominerade England.

– Vad jag hör från Skottland är att de är extremt övertygade om att de kommer att få ett väldigt starkt stöd för att stanna i EU. Och blir det en ny folkomröstning om självständighet så kommer de inte att fokusera på ekonomin, utan på det politiska – att de agerar mot beslut som Skottland har pådyvlats av en konservativ regering, säger Fabian Zuleeg från tankesmedjan EPC på ett seminarium i Bryssel

Oro för UK

I nuläget råder en märklig situation där de nationalistiska EU-vännerna i Wales och Skottland egentligen tjänar på ett brittiskt EU-utträde.

Opinionsmätningar har visat att britterna är mer oroade över att Skottland ska lämna Storbritannien än att Storbritannien ska lämna EU.

– Jag är inte orolig alls. Det är en väldigt spännande tid vi lever i. Vad som än händer så kommer vi att fortsätta framåt, säger Neil McEvoy i Plaid Cymru.

– Ironin i det hela är att de brittiska nationalisterna – de som vill lämna EU – kommer att påskynda sönderfallet av den brittiska staten, säger McEvoy.