– Sverige vill helst se att Storbritannien finns kvar i EU.

Statsminister Stefan Löfven (S) efter samtal med sin brittiske kollega David Cameron. (TT)

Fakta: Storbritannien om EU och flyktingkrisen

Storbritannien har utlovat en folkomröstning till senast den 31 december 2017 om landets fortsatta medlemskap i EU. Dessförinnan väntar förhandlingar med EU-kommissionen och övriga EU-länder om möjligheterna att förändra britternas relation till EU.

Premiärminister David Cameron har aviserat förändringar inom fyra områden: den ekonomiska konkurrenskraften, välfärdssystemet för EU-medborgare i Storbritannien, situationen för länderna utanför euroområdet samt möjligheten att stå utanför EU:s formella maningar om en "allt fastare sammanslutning".

Storbritannien står utanför Schengenområdet och EU:s samarbete på asyl- och migrationssidan. Det gör att landet inte behöver delta i exempelvis den obligatoriska omfördelning av asylsökande som kommit till Grekland och Italien som övriga länder nyligen enades om.

Britterna förordar i stället mer hjälp till närområdet och mottagandet av kvotflyktingar – personer som FN:s flyktingorgan UNHCR väljer ut i lägren för vidare transport.

Camerons regering har lovat att ta emot 20 000 kvotflyktingar från Syrien under de närmaste fem åren.

Fakta: Löfven och Cameron

Stefan Löfven (född 1957) är Sveriges statsminister sedan oktober 2014. Han blev partiledare för Socialdemokraterna i januari 2012 och var dessförinnan ordförande i fackförbundet IF Metall från 2006.

David Cameron (född 1966) är Storbritanniens premiärminister sedan maj 2010. Han blev partiledare för Konservativa partiet i december 2005 och var dessförinnan bland annat rådgivare till flera konservativa ministrar under 1990-talet.

– Sverige vill helst se att Storbritannien finns kvar i EU. Vi tänker mycket lika i frågor som frihandel och den inre marknaden och så vidare, säger statsminister Stefan Löfven (S) efter att ha träffat sin brittiske kollega David Cameron på anrika 10 Downing Street i London.

Här domineras politiken stort just nu av frågan om "brexit" – att vara kvar eller inte i EU. En folkomröstning väntar senast sista december 2017. Innan dess hoppas Cameron ha förhandlat fram den "nya relation" till EU, som gör det möjligt för honom att förorda ett "stanna kvar".

– Som två betydande ekonomier utanför eurozonen så kan vi diskutera hur EU kan fungera bättre för både euro- och ickeeuroländer, sade Cameron när han och Löfven satte sig ner i sofforna i Vita rummet för att diskutera.

Inga tankar på "svexit"

Från svensk sida ges ett visst flankstöd. Sverige och Storbritannien står ofta på samma sida i EU-sammanhang. Om britterna skulle lämna EU – som opinionen just nu pekar åt – lär det finnas skäl även för Sverige att fundera över sin framtida relation till Bryssel.

Fast så långt vill inte Stefan Löfven gå ännu.

– Det är ju en spekulation som är väldigt tidig. . . Jag tycker att det är viktigt att Storbritannien är kvar – och också Sverige. Det är oerhört viktigt för oss att finnas med i en organisation som ger oss en plattform av en helt annan storlek än vad vi kan förmå själva som enskilt land. Det är viktigt i en global ekonomi när vi ska tävla med amerikaner, kineser och indier, säger statsministern.

Svagt flyktingstöd

Mötets andra huvudämne var flyktingkrisen, där Sverige söker stöd för att få andra EU-länder att hjälpa till med de många asylsökande som anlänt på sistone.

Intresset från Storbritannien är emellertid minst sagt ljummet. Landet ingår inte i EU:s asylsamarbete och tycker inte om tanken på obligatoriska fördelningar.

– Jag har sagt att alla länder måste ta sitt ansvar. Det är en omfördelning som då ska ske i alla EU:s medlemsländer. Men eftersom nu Storbritannien har den rätten att stå utanför – liksom Danmark och Irland – så har de ett helt annat regelverk att hålla sig till, konstaterar Stefan Löfven (S).