Tusentals britter passade på att hylla sin färgstarka monark utanför Buckingham Palace där partajet hölls. Statschefen dök upp i en cerise dräkt med matchande hatt, maken prins Philip och andra kungligheter. Brittiska medier konstaterade att till och med vädret, som slog om till sol, var på gott humör under festligheterna.

I ett kort tal tackade Elisabeth de tusentals undersåtar som samlats för att de har gjort hennes 90:e födelsedag "så speciell". Festdeltagarna hade betalat drygt 1 700 kronor för att delta, och en stor del av intäkterna går till välgörenhet i den uppsjö av organisationer som drottningen är beskyddare för.

Elizabeth föddes den 21 april 1926, och följaktligen firas hon på vad som i Sverige är Annikadagen. Men hon hyllas även på den officiella födelsedag med drottningens födelsedagsparad i London, där den 90-åriga fashionistan väckte sensation med årets neongrön dräkt och – förstås – matchande hatt. Den anslående nyansen på kreationerna kallades officiellt limegrön och inofficiellt även illgrön och mycket annat.

Dagen innan bar drottningen kanariegult när hon och prins Philip närvarade i Sankt Pauls-katedralen vid tacksägelsegudstjänsten som inleder firandet och även var prins Philips verkliga 95-årsdag.