Fakta: Fallet Assange

Den australiske Wikileaksgrundaren Julian Assange tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012 och beviljades asyl.

Efter ett besök i Sverige 2010 väcktes misstankar om fyra sexbrott. Ett fall av olaga tvång och två fall av sexuella ofredanden preskriberades i augusti 2015. Det fjärde fallet, som gäller misstänkt våldtäkt, preskriberas först i augusti 2020.

Assange har tidigare sagt sig vara villig att förhöras av svensk åklagare på ambassaden. Rättsliga hinder mellan Ecuador och Sverige har hindrat detta tills länderna ingick ett avtal om rättshjälp i december 2015. Den svenska åklagaren överväger att ansöka på nytt till Ecuador om förhör med Assange, som i så fall rent praktiskt ska skötas av ecuadorianska utredare.

Assange fruktar att Sverige ska överlämna honom till USA.

"Så, det verkar som att alla är skyldiga utom Assange", skriver The Guardians krönikör Marina Hyde som tycker att han är ynklig.

"Det är värt att notera att ju högre han försöker nå i sin "kamp för rättvisan" desto mindre verkar han", skriver hon.

The Independents krönikör Siobhan Fenton skriver: "Vi vet inte om Julian Assange är en våldtäktsman – så varför är vi så emot att ta reda på om han är det?".

"Det verkar som om att många tycker att arbetet han har gjort med Wikileaks får honom att stå över lagen och att det skulle vara omöjligt att han gjort sig skyldig till ett sexuellt övergrepp", skriver hon enligt AFP.

"Hur vågar de?"

The Daily Telegraph har på nyhetsplats en artikel om att FN har gjorts till åtlöje genom panelens resultat.

The Times skriver att panelen, UNWGAD, tidigare har anklagat Ecuador – som gett Assange asyl och låtit honom stanna på ambassaden i London – för rutinmässig tortyr och godtyckliga frihetsberövanden.

Tabloiden The Suns rubrik lyder: "Hur vågar de? Ilska när FN-panel kräver brittisk kompensation till Assange sedan han flytt rättvisan i tre år".

Har avfärdats

Under fredagen kom beskedet att FN-panelen UNWGAD anser att Julian Assange är "godtyckligt frihetsberövad". Assange själv höll ett kortare tal för det samlade pressuppbådet och några jublande anhängare.

– Om det här illegala, omoraliska och oetiska kvarhållandet fortsätter kommer det att bli konsekvenser för de inblandade parterna, sade han bland annat.

Sverige och Storbritannien har avfärdat FN-gruppens slutsatser.