"Människor från alla minoritetsgrupper har erfarenhet av att komma överens med människor som är annorlunda och att passa in.", Ben Summerskill, vid brittiska HBT-organisaitonen Stonewall, om att spionorganisationen MI5 utsetts till årets mest gayvänliga i landet.

Fakta: MI5

Säkerhetsorganisationen MI5 ansvarar för hot mot Storbritanniens nationella säkerhet. Där ingår bland annat terrorism, spioneri och spridning av massförstörelsevapen. Byrån har omkring 4 000 anställda och huvudkontoret ligger i Thames House i London. Huvuduppdraget är kampen mot internationell terrorism, som upptar 65 procent av organisationens resurser.

Bland övriga brittiska organisationer kan nämnas Secret Intelligence Sevice (SIS), som även kallas MI6, som samlar information internationellt och National Crime Agency (NCA) som hjälper brittiska polisen bekämpa allvarlig och organiserad brottslighet.

Källor: MI5, SIS, NCA

Storbritanniens spionbyrå MI5 prisas i hemlandet som den bästa arbetsgivaren för att uppmuntra till homo-, bi- och transsexuell mångfald (HBT).

MI5 klådde mer än 400 organisationer och har bland annat policydokument, karriärmöjligheter, utbildning och särskilt stöd för HBT-personer. Andrew Parker betonar i ett uttalande vikten av mångfald.

– Inte bara för att det är rätt att representera samhället som vi tjänar, utan för att vi förlitar oss på skickligheten hos de mest talangfulla personerna, vilka det än må vara och var de än är, säger han.

Snabb förändring

Det är Stonewall, en hjälporganisation för kämpar för HBT-personers rättigheter, som utsett MI5 som vinnare genom ett index som tar hänsyn till en mängd olika faktorer.

– Eftersom mycket av MI5:s arbete med att hålla landet säkert av nödvändighet sker i det fördolda är jag glad över att vi kan bli offentligt erkända som en sådan inkluderande och välkomnade arbetsplats, säger Parker vidare.

MI5 har snabbt nått sin nya status. Förbudet för homosexuella att arbeta inom organisationen togs bort först på 1990-talet, enligt The Telegraph. Och för sex år sedan hamnade MI5 först på 134 plats i samma rankning.

MI5 inte ensamma

Ben Summerskill, som leder Stonewall, säger till Telegraph att underrättelsetjänster kan ha särskild nytta av personer inom HBT-världen.

– Människor från alla minoritetsgrupper har erfarenhet av att komma överens med människor som är annorlunda och att passa in.

MI5 är inte ensam organisation som ändat sin attityd gentemot HBT-personer. Systerorganisationen MI6 har exempelvis hissat regnbågsflaggan över sitt högkvarter under London Pride och Flottan hamnar på plats nummer tio i Stonewalls index.