Fakta: Detta har hänt

Sent på kvällen sköts två bröder, 21 och 24 år gamla, ihjäl av en 68-årig man utanför Helsingborg. Polis och åklagare har kommit fram till att han var utsatt för ett brottsligt angrepp i sitt hem.

Efter tidigare konflikt mellan bröderna och mannen hade de under tre månader kontaktförbud. Detta efter anmälningar om att de krossat fönster hemma hos honom, samt att de knuffat och hotat honom.

Enligt försvarsadvokaten hade 68-åringen en vänskapsrelation med brödernas mamma, vilket de ska ha ogillat.

Källor: Helsingborgs tingsrätt, försvarsadvokat Lars Kruse samt polisen

Den 68-årige mannen berättar under förhören i Helsingborgs tingrätt att han blev livrädd när de båda bröderna kom till bostaden den där kvällen i oktober förra året, rapporterar lokala medier. Efter att de båda stått utanför huset och hotat med att slå ihjäl honom ska duon enligt mannen ha försökt att ta sig in i genom att krossa fönstren i ytterdörren. Han tar då nycklarna till vapenskåpet, hämtar sitt hagelgevär och skjuter.

Bakom händelsen som kostade de båda bröderna, 21 och 24 år gamla livet, ligger en långdragen konflikt mellan männen där de yngre vid flera tillfällen hotat den äldre och tidigare även stått i kontaktförbud gentemot honom. En av orsakerna till konflikten uppges vara 68-åringens vänskap med brödernas mor.

Rädd för sina barn

Även mamman hördes under förhandlingarna på tisdagen, märkbart berörd av situationen föll hon vid ett tillfälle i gråt. Hon berättar i tingsrätten om oron för att något skulle ha kunnat hända med 68-åringen på grund av deras bekantskap, som inte fallit i god jord hos de två bröderna. På åklagarens fråga om hon varit rädd för sina egna barn svarar hon ja, framför allt för den äldre brodern.

Hävdar att det är mord

Under advokat Lars Kruses sakframställan under förmiddagen framkom också att det kan ha funnits en tredje angripare, något som åklagarna dock anser att det saknas bevis för. En tredje person skulle kunna ge extra tyngd åt att 68-åringen handlade i nödvärn. Det framkom också att den åtalades bostad varit utsatt för inbrott under häktningstiden. Tjuven eller tjuvarna ska ha haft nycklar till huset, och stal 68-ringens vapenskåp.