Bröstcancer

Bröstcancer är ungefär 100 gånger mindre vanligt hos män som hos kvinnor. 2012 kommer 2 1090 nya fall av aggressiv bröstcancer konstateras hos män.

410 män kommer att dö av bröstcancer.

Män och kvinnor som har samma stadie av bröstcancer har samma chans att överleva.

Källa: Cancer.org

Du sökte förmodligen inte efter en knöl i ditt bröst: hur fick du reda på att du hade bröstcancer?
– Män är envisa, vi går inte till doktorn även om vi är sjuka. Vi tar en tablett. Men mina bröstvårtor gjorde så ont att jag var tvungen att gå, Jag visade också doktorn den här blodfläcken som börjat synas på min skjorta. Han undersökte mitt bröst och när han tryckte på mitt vänstra "bröst" kom det ur blod ur min bröstvårta. Han skickade mig på mammografi.

Trodde du doktorn blivit galen?
– Jag tyckte liksom "mammografi? Det är ju en kvinnogrej!" Jag fick veta att det fanns en knöl. Jag trodde det var en cysta – inte cancer. En månad senare fick jag diagnosen bröstcancer i första stadiet. 

Hur reagerade du på diagnosen?
– Jag kände mig helt urlakad. Men läkarna sa att jag skulle bli helt botad om jag genomgick en mastektomy (borttagande av bröstet reds anm).Jag tvekade inte. Nu har jag ett stort ärr, men det syns inte eftersom jag har ett väldigt hårigt bröst. 

Finns det något särskilt som kan utlösa bröstcancer hos män?
– Min läkare frågade mig om jag rökte marijuana, eftersom det orsakar en förstoring av bröstkörtlarna hos män. 

Skämdes du över att ha drabbats av något som normalt bara drabbar kvinnor?
– Sjukdom är inte något att skämmas för, men jag var chockad. Män går inte och känner på sina bröst hela tiden. Men nu undersöker jag mig själv hela tiden, jag sätte rhanden på bröstet och masserar lite. 

Hur reagerade din fru?
– Det kunde ju varit vilken cancerform som helst, men eftersom det var bröstcancer, blev det lite märkligt. Men hon tog det mycket mer allvarligt än jag. Jag tyckte att "Jag mår bra, skär bort bröstet så är det klart".