Fakta: Panamadokumenten

Läckan beskrivs som en av historiens största. 2,6 terabyte med data har överlämnats av en anonym källa till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung, som sedan delat med sig av de 11,5 miljoner dokumenten till det internationella journalistnätverket ICIJ.

De senaste 12 månaderna har omkring 400 journalister från över 80 länder gått igenom dokumenten. Materialet kommer från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama som registrerar anonyma bolag i 21 skatteparadis åt personer i över 200 länder och territorier. I läckan finns information om runt 214 000 sådana brevlådeföretag, som registrerats mellan 1977 och 2015.

Bland kunderna finns 140 politiker och andra regeringsföreträdare, bland dem 12 nuvarande eller tidigare stats- och regeringschefer.

I materialet finns minst 33 personer och företag som svartlistats av USA på grund av samröre med mexikanska knarkbaroner, terrorstämplade organisationer som Hizbollah och stater som Nordkorea och Iran. Ett företag har levererat bränsle till Syriens bombflyg under kriget.

Källa: ICIJ.

Fakta: Jungfruöar i särställning
00#0000000De tio vanligaste skatteparadisen där Mossack Fonseca registrerat bolag:1Brittiska jungfruöarna114 0002Panama48 0003Bahamas16 0004Seychellerna15 0005Niue9 6006Samoa5 3007Anguilla3 3008Nevada1 3009Hongkong45010Storbritannien150Fotnot: Siffrorna är avrundade.Källa: ICIJ.
Fakta: Banker flitiga kunder

Över 500 banker, bland dem Nordea, lät registrera 15 600 brevlådeföretag i skatteparadis med hjälp av advokatbyrån Mossack Fonseca mellan 1977 och 2015. Detta är de elva mest aktiva bankerna.

00#0000000PlaceringNamnAntal företag1Experta Corporate & Trust Services1 7002Banque J Safra Sarasin Luxembourg S.A.9603Credit Suisse Channel Islands Limited9204HSBC Private Bank (Monaco) S.A.7805HSBC Private Bank (Suisse) S.A.7306UBS AG (Succ. Rue Du Rhône)5807Coutts & Co Trustees (Jersey) Limited4908Société Générale Bank & Trust Luxembourg4609Landsbanki Luxembourg S.A.40010Rothschild Trust Guernsey Limited38011Nordeaöver 300Fotnot: Siffrorna är avrundadeKälla: ICIJ.

Frankrikes president Francois Hollande har lovat att avslöjandena ska leda till "rättsliga processer".

– Det är goda nyheter att vi känner till dessa avslöjanden för det innebär att vi får in skatteintäkter från dem som har svindlat oss.

Finlands finansminister Alexander Stubb säger att polisen och andra myndigheter ska avgöra om brott begåtts och att avslöjandena skyndar på det internationella samarbetet mot skatteflykt. Norge vill granska dokumenten och få en förklaring från berörda banker.

Anklagelser mot Ryssland

I den enorma läckan om brevlådeföretag i världens skatteparadis spåras även dolda affärer och lån värda motsvarande 16 miljarder kronor till en krets nära Rysslands president Vladimir Putin. Även om Putin inte nämns i dokumenten anses affärerna ha godkänts av presidenten, som kanske även förfogar över vännernas tillgångar.

Men Kreml slår tillbaka. Syftet är att svärta ner Putins rykte inför det ryska parlamentsvalet i höst och presidentvalet om två år, hävdar hans talesman Dmitrij Peskov.

– Putinfobin utomlands har nått sådana nivåer att det i praktiken är tabu att säga något positivt om Ryssland, säger Peskov, som själv avslöjats med ett bolag på Brittiska jungfruöarna.

EU-kommissionär

På måndagen framkom det att den spanske klimat- och energikommissionären Miguel Arias Cañete har kopplingar till de läckta dokumenten. Enligt spanska tidningar kontrollerar Arias Cañetes hustru Micaela och andra i den stenrika sherrysläkten Domecq ett brevlådeföretag i Panama. Enligt Miguel Arias Cañete är dock bolaget inte längre aktivt.

Tidningar på Malta uppger samtidigt att landets energiminister Konrad Mizzi är enda nuvarande ministern i ett EU-land som är indragen i Panamaskandalen.

Advokatbyrån Mossack Fonsecas chef Ramon Fonseca avfärdar att företaget ska ha gjort något fel, och anser sig utsatt för en "internationell kampanj mot personlig integritet".

"Inte ansvarig"

Fonseca hävdar att de allra flesta av de 240 000 bolag som advokatbyrån startat är legitima, men att den inte är ansvarig för vilken verksamhet som bedrivs i dem.

Läckan, en av de största i historien, har visat hur rika och mäktiga människor under årtionden använt brevlådeföretag för att gömma undan kapital för beskattning eller för att tvätta pengar.

Över 140 politiker har använt skatteparadis via Mossack Fonseca enligt det internationella journalistnätverket ICIJ, som samordnat publiceringar om materialet över hela världen. Bland politikerna finns Pakistans premiärminister Nawaz Sharif, Ukrainas president Petro Porosjenko och Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson. Anhöriga till Kinas president Xi Jinping utpekas också i härvan.