Fakta: Var villkorligt frigiven

Den 41-åriga kvinnan blev kontaktad av 33-åringen via Facebook i februari i år och de inledde en relation.

För kvinnan blev det starten på månader fyllda av hot, våld och trakasserier.

Lördagen den 4 juni misshandlades hon i sin lägenhet i Bromma i Stockholm så svårt att hon senare avled.

33-åringen ringde själv polisen och greps på plats.

Kvinnan hade tidigare polisanmält honom för misshandel och han hade varit anhållen i sin frånvaro misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Några dagar före misshandeln lades ärendet ner på grund av brist på bevis.

Mannen är sedan tidigare dömd för en lång rad grova våldsbrott. När han träffade den 41-åriga kvinnan var han villkorligt frigiven från ett fängelsestraff för våld mot sin dåvarande flickvän.

Enligt en rättspsykiatrisk undersökning led han inte av någon allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för dödsmisshandeln.

Riksåklagarens tillsynsavdelning granskar om något fel begicks när den initiala förundersökningen lades ner.

Källa: TT:s nyhetsarkiv, Åklagarmyndigheten

Klockan är 05.10 den 4 juni när en taxi stannar utanför den 41-åriga kvinnans hus i Bromma i Stockholm och mannen kliver ur. Mindre än en kvart senare ringer han 112 och säger: "Jag har slagit min flickvän, det har gått åt helvete, hon ligger och spottar blod här. Jag sitter kvar ni får komma och ta mig."

Kvinnan ligger då svårt misshandlad och medvetslös på golvet. Hon har utsatts för ett besinningslöst våld riktat nästan enbart mot huvudet. Under delar av misshandeln har mannen suttit på henne, vilket gjort att hon helt saknat möjlighet att undkomma eller försvara sig.

På sjukhus konstaterar läkarna att hennes liv inte går att rädda. Tre dagar senare stängs hennes respirator av.

Strängaste straff

Nu döms 33-åringen för mord och grov fridskränkning till lagens strängaste straff – livstids fängelse – av Solna tingsrätt. Det var också vad åklagaren yrkade.

"Jag vill inte tala i termer om att jag är nöjd med domen – det är svårt att använda uttrycket nöjd i ett så här tragiskt fall – men tingsrättens dom borde stå sig väl vid en överprövning i hovrätten", säger åklagare Tobias Kudrén i en skriftlig kommentar.

33-åringen har erkänt att han orsakat våldet, men nekat till att hans avsikt var att döda. Enligt tingsrätten finns inte heller något som tyder på att han planerat att döda kvinnan. Däremot anser domstolen att han under misshandeln måste ha förstått att risken var uppenbar att våldet kunde leda till hennes död. Han har tidigare utsatt personer för våld mot huvudet, vilket i ett fall lett till döden och i ett annat till bestående hjärnskador.

Var likgiltig

Enligt domstolen var han likgiltig inför vad som kunde hända. Att han ringde 112 ses inte som någon förmildrande omständighet.

Svartsjuka var en utlösande faktor till mordet. Att kvinnan utsattes för upprepat allvarligt våld, i sitt hem, och att hon i fysisk styrka var helt underlägsen mannen, är enligt domstolen försvårande. Men att det blir livstid har även att göra med de tidigare allvarliga våldsbrott mannen begått.

Han döms även för ytterligare brott riktade mot en annan kvinna, och ska också betala skadestånd till 41-åringens mamma samt två systrar.